Hayat40tansonra @Hayat40tansonra_321
Hayat40tansonra @Hayat40tansonra_321

Mobil Fotoğrafçılık İçin İpuçları

Yazılarımı takip eden arkadaşlar bilirler, daha önce fotoğrafçılık ile ilgili tamamen amatör seviyede 2 adet yazı yazmış ve bu konuda çoğunluğu olumlu olmak üzere bir çok beğeni ve ufak tefek de olsa eleştiriler almıştım:-) Aslına bakarsanız her ne kadar amatör bir fotoğrafçı olsam da bu konuda inanılmaz bir yazma isteğim var. Bunun için de hemen her gün bir şeyler okuyup, çekimler yapıyorum ve kendimi geliştirmeye devam ediyorum. 


Bugün yine bir fotoğrafçılık konusunu ele alacağım ama bunun için profesyonel bir fotoğrafçı olamama gerek yok diye düşünüyorum. Çünkü konumuz temel fotoğrafçılık bilgilerinden öte, cep telefonu kameralarımızın teknik özelliklerinin, menülerinin daha iyi anlaşılması.

Doğalyaşam, Çiftlik, Polenezköy, İstanbul, Yaz, Yeşil, Doğa

Bugün Iphone hariç (8 Plus sonrası kameraların menüsünü, özelliklerini bilmediğim için ve yanlış bilgi vermek istemediğim için Iphone kameraları hariç tuttum) hemen her android telefonun kamera menüleri ve özellikleri birbirine çok yakın. Bu yazıdan önce yine Fullsepp'te yazdığım PRATİK BİLGİLER isimli yazıyı mutlaka okumanızı tavsiye ederim. Orada yazan hususların tamamı mobil fotoğrafçılık için de geçerlidir. Ve inanın orada ki hususlar bugün çektiklerinizden çok daha iyi fotoğraflar çekmenize vesile olacaktır. Garanti veriyorum:-)) Tabi azda olsa temel ve teknik fotoğrafçılık (ISO, enstantane, diyafram) bilgileri çok işinize yarayacaktır. İkincisi ise Cep Telefonu Kamera özelliklerini sürekli kurcalayarak İYİ öğrenin. Bu yazıda bu hususa yardımcı olmaya çalışacağım.

Yeşil, Doğa, Polenezköy, İstanbul, Doğalyaşam, Yaz, Çiftlik

Fotoğraf Makinesi işi bildiğiniz gibi biraz zahmetli ve biraz daha profesyonel seviyede yapanlar için açıkçası maliyetli bir hobi yada uğraş. Cep telefonu gibi her istediğiniz de cebinizden çıkartıp fotoğraf çekme işi biraz sıkıntılı, cep telefonu ile kıyaslandığında çok pratik de değil. Bu sebeple de bir çoğumuz cep telefonu ile fotoğraf çekmeyi haklı olarak tercih ediyoruz. Gerçi ben her zaman iddia ediyorum, cep telefonu ile fotoğraf çekmek fotoğraf makinesi ile çekme zevkinin yerini asla tutamaz ve aynı kalitede kareler yakalamak neredeyse imkansız. Sosyal medya paylaşımları için cep telefonu çekimleri, biraz da filtre uygulayarak yeterli olabilir ama fotoğraf dünyası bunun çok daha ötesinde..


Bugün gelişen teknolojiye paralel cep telefonu kamera özellikleri de üst seviyeye çıktı. Hatta baktığınızda orta seviye cep telefonu fiyatları, başlangıç seviyesi yarı-profesyonel makineler ile neredeyse aynı fiyatta. Tabi fotoğraf makinesi standart kit lensleri kullanmaya devam ettiğiniz sürece:-)) Bu lensler bir süre sonra yetersiz kalmaya başlayınca ve değiştirmek istediğinizde, arada ki makas ta haliyle inanılmaz artıyor:-)


Neyse konumuza hızla geri dönüş yapalım. Bu yazıdaki ana amaç, fotoğrafı cep telefonun çekmesi değil, sizin cep telefonuna hükmederek, sizin çekmeniz üzerine. Az önce de yazdığım gibi bunun için de ilk bilmemiz gereken cep telefonu kamera özelliklerine hakim olmak. Sonra da pratik ve temel fotoğrafçılık bilgilerine (Kompozisyon, ilgi merkezi, altın oran vb.) (Sırasına karar vermek size kalmış:-))).


İlk dikkat etmemiz gereken husus ODAKLAMA. En basit olandan başlayalım. Kameranızı açtığınızda çıkan ekranın herhangi bir yerine dokunduğunuzda ekranda bir kare çıkacaktır. İşte bu sizin istediğiniz alana, nesneye odak yapmanızı, onu daha net ve keskinleştirmenize yarayacaktır. 

İstanbul, Yeşil, Polenezköy, Yaz, Doğalyaşam, Doğa, Çiftlik

Odaklama Karesi


Bu aynı zamanda manzara, deniz vs. çekerken de işinize çok yarayacaktır. Misal bir deniz manzarası çekerken bulutların olduğu alana dokunup, o çıkan kareyi yukarı alırsanız, o kısım daha aydınlık, altta kalan alan daha karanlık olacaktır. Yani hangi tarafa dokursanız daha belirgin olacaktır. Hiçbir şey yapmadan çektiğinizde ise, siz değil telefon istediği gibi çekecek ve istediğiniz sonucu alamama durumu ortaya çıkacaktır.


Diğer bir konu ise, yine cep telefonu ile çekim yapanların pek dikkate almadığı ızgaralar. Kameranızı açtığınızda karşınıza çıkan ekranın genelde sağ üst köşesinde ayarlar vardır. Orada ki ızgaralar seçeneğini mutlaka açın. Çünkü bu size altın orana yada 1/3 oranına uygun fotoğraf çekmenize yardımcı olacaktır. İleride alıştığınızda kapatabilirsiniz ama ilk başlarda açık olsun. (Sebebi Pratik Bilgiler yazısında:-)) )

Polenezköy, Çiftlik, Yeşil, Doğa, Yaz, Doğalyaşam, İstanbul

Izgaralar

an image of...

Izgara Menüsü


Cep telefonu ile çekilne fotoğraflarda yapılan en büyük ve sık hatalardan birisi ise, kameranın ZOOM özelliğinin abartı şekilde kullanılması. Cep telefonu kameraları dijital zoom olduğu için fotoğraf makinelerinin verdiği kaliteyi yakalaması mümkün değil. Siz farkında olmayabilirsiniz ama fotoğrafta inanılmaz bozulmalara sebep oluyor. O yüzden lütfen parmaklar ile yakınlaştırma işinden vazgeçelim:-)) İmkan varsa konuya yaklaşın yada hiç olmadı daha sonra uzaktan çektiğiniz kareleri kırparak düzenleme yoluna gidin. Emin olun çok daha iyi sonuçlar alacaksınız. Bu da garanti verdiğim konuklardan:-))

an image of...

6x ZOOM ile ortaya çıkan görüntü

an image of...

Aynı Konuya yaklaşılarak çekilen görüntü


Zoom özelliğini kullanmayın ama geniş açı çekimleri mutlaka denemenizi tavsiye ederim. Kompozisyona göre gerçekten başarılı kareler çekebilirsiniz. Özellikle ekrana sığmayan bina, yapı vb. çekimlerde işinize yarayacaktır. Tabi burada fotoğraf makinesi geniş açı lenslerde de olduğu gibi yapılarda ufak bozulmalar olacağı da aklınızın bir köşesinde olsun.

an image of...

Dikey Kadraj Geniş Açı

Binanın yapısında bozulma var ama bence yine de güzel bir görüntü:-)


Eğer açık alanda çekim yapmıyorsanız yani dışarıda ve otomatik modda (kamera tuşuna bastığınızda karşınıza çıkan ekran) iseniz, telefonunuzu titretmeden çekim yapmaya çalışın. Telefonunuzun en üst seviye GECE ÇEKİM MODU olsa dahi, titreme olduğunda sonuç hüsran olacaktır. Bunun için cep telefonu tripodu kullanabilirsiniz.

an image of...

Sabit tutulmayan telefon kamerası ile çekim


Bu arada unutmadan telefonlarda bildiğiniz gibi küsür küsür megapixel reklamları vardır. Ama her nedense bunları özel olarak seçmeniz gerekir. Seçmediğinizde genelde 12 veya 16 megapixel olarak otomatik çekim yapar. Sebebine gelince bu size en iyi sonucu veren tercihtir. Bu yüzden tavsiyem bu ayar ile çok oynamamanız. Kamera fabrika ayarı emin olun, en iyi sonucu veren seçenek olduğu için öyle yapılmıştır:-)) Yoksa 48 megapixel yada üzeri varsa o standart tercih olurdu:-)

an image of...

Genel Ayarlar Menüsü


Otomatik mod dediğimiz ilk ekran ile ilgili çekilen fotoğraflarda ki son tavsiyem ise fotoğraflarınızda aşırı filtre, efekt kullanmamaya dikkat edin. Çünkü bu da fotoğraflarınızın bozulmasına ve aşırı yapmacık görünmesine sebep olacaktır. Bu arada benim filtre programı için telefon uygulaması tavsiyem "Adobe Photoshop Express" ve çok bilinen "Snapseed". İlkini kullanmaya başladığımdan beri ikinciyi neredeyse hiç kullanmamaya başladım ama o da iyidir:-) Yine hemen her telefonda kamera üst tarafında efekt seçeneği var, aşırı filtre yerine buradan kompozisyona uygun filtre/ efekt kullanabilirsiniz. 

an image of...

Efekt/ Filtre Menüsü


Şimdi gelelim, en az kullanılan ama en önemli kamera menüsüne:-) Bazı markalarda pro modu, bazılarında ise profesyonel çekim moduna. Bu menü analog zoom ve diyafram haricinde fotoğraf makinesi menülerinin tamamen aynısı diyebiliriz. Ve kontrolün tamamen sizin elinizde olduğu seçenek. 

Photography, Video production, StudioLongbeach

Otomatik Mod Harici Menüler


Önce gelin burada göreceğiniz kısaltmaların ne anlama geldiğini öğrenmeye.

camp, cuman

PRO Menü Görünüm


ISO: Kameranın ışığa ne kadar duyarlı olacağını kontrol eden seçenek. Ortam veya ayarlarınız da ışık yetersiz kaldığında, fotoğraftaki aydınlığı artırmak için ihtiyacınız olan ışığı sağlayacak seçenek aslında. Kameranın ışık hassasiyeti olarak tanımlanır. Burada bilmeniz gereken ISO artırıldıkça fotoğrafta ki grenlerin artacağı. Yani keskinlik ve netliğin bozulacağı. O yüzden bunu otomatikte (cep telefonları için) bırakmak en uygun seçenek olacaktır.


S (Perde Hızı-Enstantane): Işığın ne kadar süre boyunca kameraya gireceğini kontrol eden seçenek. Daha Karanlık ortamlarda kameranın daha fazla ışığa ihtiyacı olacağı için (akşam üzeri ve gece) ışığın kameraya daha uzun süre girmesini sağlamak maksadıyla düşük enstantane, aydınlıkta ise daha az girmesi için daha büyük "S" seçilmesi gerekir. (Düşükten kasıt 1/40 ve altı, yüksekten kasıt 1/40 ve üstü kabul edilebilir.) Bunu hiç bir seçim yapmadan karanlık ve aydınlık ortamda kameranızı gözlemleyerek daha iyi anlayabilirsiniz. Çünkü sizin hareketinize göre "S" değeri ekranda otomatik olarak değişiklik gösterecektir. Bu değişimi görerek ne demek istediğimi çok daha iyi anlayacaksınız. 


Birde eğer düşük "S" seçerseniz, çektiğiniz nesnelerin hareketi bulanık çıkacaktır. Bunu da kompozisyon olarak kullananlar var. Misal hızla giden bir bisikletliyi düşük "S" hızında çekerseniz hayalet sürücü gibi çıkacaktır. (Yada şelale vb su çekimlerinde tül etkisi de deniliyor.) Tam tersi yüksek "S" kullanırsanız nesne donacak yani net çıkacaktır. Aslında enstantane ile diyafram arasında çok sıkı bir ilişki var ama zaten cep telefonu kamerasında diyaframa bu menüden kumanda edemediğiniz için, şu an bilmemize gerek yok.


EV (Pozlama Telafisi): En basit ve anlaşılır tanımı ile fotoğraflarınızı daha parlak veya daha koyu hale getirmek için kullanılır. Ben hem cep telefonunda hemde fotoğraf makinesinde genelde 0 (sıfır) ile -2 değerleri arasında kullanırım. Daha karanlık seviyorum sanırım:-))


Burada bir bonus bilgi veriyorum:-) Gölgede yapılan çekimlerde ayrıntı göstermek isterseniz + (artı) yönde, ters ışıkta konuyu silüet haline getirmek için - (eksi) yönü tercih etmek faydalı olacaktır.


AF (Odak): Burada muhtemelen karşınıza 3 seçenek çıkacak. AF-C, AF-S ve Manuel Focus. AF-C; Tek çekim otomatik odaklama, AF-S; Sürekli otomatik odaklama (ben hareketli nesne çekerken bunu tercih ediyorum) ve Manuel odaklama. Bu ise yukarıda anlattığım odaklama yani el ile ekrana dokunduğunuzda çıkan karenin istediğiniz yerde olması olayı.


WB (Beyaz Dengesi): Buda önemli menülerden biri. Buna dokunduğunuzda karşınıza bulut, floresan, lamba gibi seçenekler çıkacaktır. Buda içinde bulunduğunuz ortama göre beyaz dengesini sağlayan menü seçeneği. Yani hava bulutlu ise bulut simgesini, kapalı ortamda ışık sarı ise lamba simgesini seçmemiz gerektiğini gösteren menü.  


Bunları yazdım ama tabi ki yeni başlayanlar için bu ayarları tek tek seçerek fotoğraf çekmek ilk başta kolay olmayacaktır. Hatta anlık gördüğünüz kompozisyonları kaçırmanıza sebep olacaktır. Ama bilin ki çok daha güzel kareler çekmenizi sağlayacak asıl menü de aslında budur. En azından ilk başlarda hareketli olmayan manzara vb. çekimlerinizde elinizi alıştırmak, bu değerleri daha iyi anlayabilmek için denemeler yapabilirisiniz.

an image of...

Yine otomatik modda çekim harici, diğer menüsünde (pro modun olduğu menüde) başka çekim teknikleri de mevcut. Aşağıya görselini bırakıyorum. Bunları da denemenizi tavsiye ederim. Özellikle varsa seçeneklerde, ışık fotoğrafı, HDR ve panorama çekimlerinden de keyif alacağınızı düşünüyorum. 


Video konusuna girmedim farkındaysanız:-) Çünkü ben ne makine ile ne de cep telefonu ile video çekimi neredeyse hiç yapmıyorum:-) Konumuz fotoğraf olduğu için de bu konuyu pas geçiyorum.


Eğer fotoğraf sanatına ilgiliyim, fotoğraf çekmeyi çok seviyorum ama makine işi ile uğraşamıyorum diyorsanız, cep telefonu kameranızın size hükmetmesine izin vermeyin ve fotoğraflarınızı siz çekin. Yukarıda dilim döndüğünce anlattığım hususlara dikkat ederseniz az yada çok mutlaka olumlu sonuçlar alacaksınızdır.


Umarım faydalı bir yazı olmuştur. Daha fazla yazı için Hayat40tansonra isimli blog sayfama da beklerim:-)