Bilim insanı @Bilim_insani_835

Bakterinin kendi restriksiyon enzimleri neden kendi genomunu kesmez?

Restriksiyon enzimleri (restriksiyon endonükleazlar) çok çeşitli prokaryotlar tarafından üretilmektedir. Bu enzimler DNA üzerindeki 4-8 baz çiftinden oluşan ve genellikle palindromik olan belirli nükleotit dizilerini tanırlar ve DNA’nın her bir zincirinde yer alan fosfodiester bağlarını keserler.


Bakteriler faj istilasına karşı hedef DNA’yı (yani saldıran fajın DNA’sını) keserek etkisiz hale getiren restriksiyon enzimlerine sahiptir. Bu faja karşı bakterinin savunma mekanizmasıdır. Restriksiyon enzimleri hedef DNA’yı keserken bakterinin kendi DNA’sını kesmez. Bu sayede bakteri kendi DNA’sını korumaktadır fajın DNA’sını kesmektedir. Bu enzimler DNA üzerindeki 4-8 baz çiftinden oluşan belirli nükleotit dizilerini tanırlar ve konak DNA’daki bu belirli nükleotit dizilerinin metilasyonu kendi restriksiyon enzimlerinin saldırısından bakterinin kendisini korur. Enzim tanıma bölgeleri metilli olduğundan dolayı restriksiyon enzimleri bakterinin kendi DNA’sına bağlanamazlar ve kesim yapamazlar (Şekil 1).


RE  <p>RE</p> çocuk, people, mekong, insan

Şekil 1. Restriksiyon enzimleri metillenmiş DNA’yı kesemez


Sonuç olarak, bakteri kendi DNA’sındaki restriksiyon enzimi kesim bölgelerini metilleyerek kendi genomunu kesmekten korur.


Kaynak:

  • C. Neal Stewart Jr. (Editor), Plant Biotechnology and Genetics: Principles, Techniques, and Applications, 2nd Edition, March 2016, ISBN: 978-1-118-82012-4


2

Henüz hiç yorum yapılmamış.

Yorum yazmak için giriş yapmanız gerekli