Mutasyon nedir?
Mutasyon, DNA dizisindeki bir değişiklik olarak tanımlanabilir. Mutasyonlar, hücre bölünmesi sırasında gerçekleşen DNA replikasyonu hatalarından, iyonlaştırıcı radyasyona maruz kalmaktan, mutajen adı verilen kimyasallara maruz kalmaktan veya virüs enfeksiyonundan kaynaklanabilmektedir. Germ hattı mutasyonları yumurta ve spermde meydana gelir ve yavrulara aktarılırken, somatik mutasyonlar vücut hücrelerinde meydana gelir ve yavrulara aktarılmaz.
Mutasyon sonucu gen hasar gördüğünde veya değiştirildiğinde, o genden üretilen mRNA değişik (olması gerekenden farklı) bir mesaj taşıyacaktır. Değişmiş mRNA'nın translasyonuyla oluşan polipeptit, farklı bir amino asit dizisi içerecektir. Bu polipeptidin katlanmasıyla oluşan proteinin işlevi muhtemelen değişecek veya kaybolacaktır. Örnek olarak çiçek renk pigmenti üretimini katalize eden enzim, artık kırmızı pigment üretimini katalize etmeyecek şekilde mutasyona uğrayabilir. Değiştirilmiş protein tarafından hiçbir ürün kırmızı pigment üretemez. Mutasyonu taşıyan organizmanın fenotipi, sessiz veya çok açık şekillerde değişecektir. Bu durumda, pigment olmadan çiçek artık kırmızı renkli değildir.
Mutajenlere Çernobil patlaması sonucu oluşan radyasyon dalgalarını örnek verebiliriz. Çernobil patlaması sonucu yayılan radyoaktif serpintinin pek çok ülkede kanser vakalarını arttırdığına dair kuşkular vardır. 2011 yılında yapılan açıklamalar sonucu alanın güvenli olduğu belirtilmiştir ve turizme açılmıştır. Ukrayna ve Rusya gezisine gitmeyi düşünürseniz bu bölgeyi SNA Travel turları ile gezebilirsiniz. Bu linkten detayları inceleyebilirsiniz.
Kaynaklar:
Henüz hiç yorum yapılmamış.