Osmanlı'da eğitim sistemi
Osmanlı güçlü ve yetenekli bir orduya hizmet etmek. Orduya asker yetiştirme ve askerlerin eğitimini sağlamak için görevlendirilen teşkilat ise, Acemioğlanlar olarak adlandırılanilen kurumdu. Kurumun zorlu eğitim müfredatını veren birlikler merkezi orduda görev alma hakkını elde eder, diğer eyaletlerdeki ordulara kazanma hakkı kazanırlardı. Devlet adamı yetiştirmek için siyasi evlilikler eğitim ise, Osmanlı Sarayı'nda verilirdi. Bu eğitimler, Enderun Mektebi denilen kurum tarafından sağlanan ve buradan icazet alan kişiler devlet kadrolarında çalışma hakkı kazanırdı.
Osmanlı eğitimin temeli medreseler…
Osmanlı Devleti'ndeki alimlerin birçoğu medrese kökenlidir. Medresede, hem dini ilimler alanında uzman hem de müspet ilimlerde başarılı kişiler icazet almıştır. Osmanlı himayesinde de ağırlıklarını hissettiren medrese mezunları kimi zaman Fatih'in hocası, kimi zamanda Şeyhülislam vazifesi olarak alan kişilerden oluşurtur. Fatih Sultan Mehmet'i yetiştiren Akşemsettin, hem bir kimyager hem de din alimi idi.
Osmanlı medresesindeki düstur ve eğitim hattı özetleyen en iyi sözleri söyler: Burada balığa uçmak, kuşa da yüzemeyi öğretmez. Bu anlayışla herkesin yeteneğine ve ferasetine göre esnek eğitim modeliseyen Osmanlı medreselerinde temel ve herkesin okuması gereken, seçime tabi tutulmayan dersler İslami ilimlerdi.
Henüz hiç yorum yapılmamış.