Serkanslibrary @serkanslibrary

Dede Korkut Hikayeleri

Dede Korkut Hikayeleri   <div>Dede Korkut Hikayeleri ya da Dresden nüshasına göre&nbsp; Kitab-ı Dede
Dede Korkut Hikayeleri ya da Dresden nüshasına göre Kitab-ı Dede Korkut Ala Lisan-ı Taife-i Oğuzan” adlı eserin yazarı belli olmayıp anonimdir.

Dresten ve Vatikan olmak üzere iki nüshası bulunmasının yanı sıra yakın zamanda bulunmuş iki adet nüsha daha bulunmuş olup çalışmaları yapılmaktadır. Dresten nüshasında 12, Vatikan nüshasında 6 adet hikaye bulunmaktadır. Bu yayınevinin hazırladığı baskı da ise bir mukkadime ve 12 hikayeden oluşmaktadır.

Eser sözlü gelenekte doğmuş destan ve halk hikayesi arasında geçiş hikayelerindendir. 15 - 16.yy. da yazarı belli olmayan biri tarafından derlenip yazıya geçirilmiştir. 

Dede Korkut Hikâyeleri ilk olarak Berlin nüshasına dayanarak Kilisli Rıfat tarafından 1916’da Arap harfleriyle Kitâb-ı Dede Korkud alâ Tâife-i Oğuzân adıyla İstanbul’da yayımlandı. Orhan Şaik Gökyay, Berlin nüshasını Dresden nüshasının fotoğrafları ile karşılaştırarak “Dede Korkut” adıyla yayımlamıştır. Ardından Gökyay, Dresden nüshasını esas alarak Vatikan nüshasındaki fazlalıkları da eklemek suretiyle geniş bir incelemeyi “Dedem Korkud’un Kitabı” adıyla yeniden yayımlamıştır.

Eser geniş bir coğrafyada yaşamını sürdüren Oğuzların kendi aralarında, Kıpçak ve tekfurlar arası mücadelesini anlatır. Eser Müslümanlığı kabul eden Türklerin, savaşlarını, yaşayışlarını, konu alır.
Eserin başkişisi kitaba adını veren Dede Korkut'tur. Soy soylar boy boylar, ad koyar, aracılık yapar ve o akıl danışılan yüce bir kişidir. Yelmaya adı verilen bir devesi vardır. 300 ile 900 yıl yaşadığı düşünülse de gerçekten böyle bir şahsiyetin yaşayıp yaşamadığı bilinmemektedir.

Eser de belli başlı kahramanlar tekrar etmektedir ve ölseler de bir başka hikayede yine karşımıza çıkmaktadır. Kahramanlar ad almak için kahramanlık göstermek zorundadırlar. Erkek kahramanlar yoğunlukta olsa da kadın kahramanlar hikayeler de önemli bir yere sahiptir. Kadın karakterker kimi zaman erkek gibi savaşır kimi zaman iyi bir eş olur kimi zamanda eşi için canını vermekte tereddüt bile etmez.

Her hikaye ayrı bir dünya olan bu eser, her bireyin muhakkak okuması gereken bir eser. Tavsiye etmiyorum. Alın okuyun, okutun. Çünkü bu sizin göreviniz.
Keyifli okumalar dilerim.
📙📚📝📖📗📕
5
Chef panda 👩‍🍳👨‍🍳 @Pan_da

çocukken çok severdim

Yorum yazmak için giriş yapmanız gerekli