Umut Veren Tedavi



Bugün sizlere Tıpla ilgili herkesin bilmedigi bir tedavi yönteminden bahs etmek istiyorum.Bu tedavinin ismi Car-T hücre tedavisidir.Car-T nedir o zaman başlayalım.
Vücudumuzu her türlü “yabancı” nın zararlı etkilerinden korumak üzere tasarlanmış olan immün sistemimiz, kanser odağı geliştirmeye yatkın olan hücreleri ortadan kaldırma kabiliyetine de sahiptir. Her birimizin vücudunda her daim bu savaş sürmekte ve çoğu zaman immün sistem meydandan galip ayrılmaktadır. Fakat immün sistem ne yazık ki namağlup unvanını bazı durumlarda kaybeder ve hepimizin yakından bildiği kanser hücreleri hızla çoğalmaya başlar. Bu hücreler, immün sistemi yanıltmak için çeşitli proteinler eksprese ederler ve kendilerini bir dost gibi göstermekte ustalardır. Araştırmacılar, yıllar içinde immün sistemi kanser hücrelerine karşı daha saldırgan hale getirmenin yollarını aramışlar ve immünoterapi konseptini ortaya çıkarmışlardır. Günümüzde immünoterapi başlığı altında birçok tedavi türü bulunmakta olup,Car-T hücre tedavileri bu tedavilerin en yenilerinden bir tanesidir.
CAR-T tedavisi nedir?
Bu tedavinin temelinde tümör hücreleri üzerindeki proteinleri tanıyabilecek T-hücresi reseptörleri tasarlayarak kanser hücrelerini ortadan kaldırma amacı yatar. CAR-T hücrelerinin elde edilme aşamaları şu şekildedir:
Öncelikle hastanın kanı alınır ve T hücreleri ayrıştırılır. Ardından bu hücreler virüsler veya genetik mühendisliği yöntemleri yardımıyla istenilen kimerik reseptörleri taşıyacak hale getirilirler ve laboratuvar ortamında çoğaltılırlar. Şu an en çok kullanılan yaklaşım CD19 adı verilen hücre yüzeyi proteinine bağlanma yeteneği olan reseptörler üretmektir. Sonrasında hücreler hastaya geri enjekte edilerek bu hücrelerin hastanın vücudunda da çoğalmaları ve kanser hücrelerine karşı etkili olmaları beklenir. CAR-T, lösemilerde onaylı bir tedavi. Ancak aklınıza gelebilecek tüm kanserlerde çalışma devam ediyor. Sonuçlar çıktıkça yavaş yavaş onlar da devreye girecek.
Yurtdışında yapılan tedavinin aynısı Türkiye'de uygulanmaya başlandı. Avrupa'da belirlenen tedavi fiyatı 450 bin dolar.
Birazda sizlere CAR-T tedavisini ilk alan insandan bahs etmek istiyorum.2010 yılında Akut lenfoblastik lösemi teşhisi almış 5 yaşındaki Emily Whitehead bu tedavini ilk alan olarak tarihe gecti. seans kemoterapi aldıktan sonra, iki bacağında da ciddi bir derin yumuşak doku enfeksiyonu (nekrotizan fasiit) gelişmişti ve neredeyse bacaklarını kaybedecekti. Bu zorlu tedaviye rağmen 16 ay sonra, hastalığı tekrarladı. Bu sefer kök hücre naklı yapılması gerektiği söylendi, fakat ailesi bu daha da zorlu tedavi öncesi ikinci görüş arayışına girdiler ve Pensilvanya Çocuk Hastanesi'ne başvurdular. O sırada Pensilvanya Üniversitesi’nde bağışıklık sistemimize ait T hücrelerinin genetik olarak modifiye edilerek kanserli hücrelere saldırmasını sağlayan ve CART-19 olarak bilinen yeni bir tedavinin geliştirildiğini duymuşlardı. Fakat ne yazık ki, bu yeni tedavi için klinik çalışmalar henüz FDA tarafından açılmamıştı. Emily eski hastanesine dönmek zorunda kaldı. Lösemik hücreleri her geçen gün iki kat artıyordu, 3 hafta süren daha yoğun bir kemoterapi rejimi aldı, fakat iyileşme göstermedi.
Sürecin devamında klinik çalışma açıldı ve Emily CART-19 tedavisi alan ilk çocuk hasta oldu. Sonuçta Emily, CAR-T tedavisine tam yanıt verdi ve hem büyüyor hem de hayatta kalmasını sağlayan bir araştırma dizisinin ilerlemesine yardım etmekte.Emily kanser tedavisi gören insanları herzaman destekliyor.
Yine lösemi tanılı 63 çocukta yapılan bir çalışmada, hastaların %83’ünde 3 ayda kanser hücreleri tamamen ortadan kaldırıldı.
Herkese söylemek iste umudunuzu hicbirzamam yitirmeyin.Herşeyin bir çaresi vardır.Mevlana derki:”Umut hiç bitmeyen bahar mevsimidir.İçine kar da yağar,fırtına da kopar ama çiçekler hep açar”.Her zaman umutlu olun.
İyi okumalar dilerim ve yazıyla ilgili yorumlarınızı bekliyorum😊
3
Henüz hiç yorum yapılmamış.