Hayat40tansonra @Hayat40tansonra_321

Kapadokya'ya gidecekler için gezi tavsiyeleri

Kapadokya hakkında genel bilgiler ve ulaşım konusunu merak edenler arkadaşlar kendi blog sayfamda yayınladığım yazıya buradan , sadece gezilecek yerlerini okusam bana yeter diyen arkadaşlar ilgili yazıya buradan ulaşabilirler:) Bu yazımda ise gitmeyi düşünen yada planlama aşmasına geçmiş arkadaşlar için tavsiyelerimi sıralayacağım:)

İlk olarak "yapmadan dönme" ile başlayalım:)

Açıkça söylemek gerekirse Kapadokya'ya gitmek istememde ki en büyük sebep fotoğrafçılık adına güzel bir şeyler yakalamak ve özellikle gün doğumunda, havada balon fotoğrafları yakalayabilmekti:) Ancak hava şartlarından dolayı bu mümkün olmadı. Yakalayabildiğim tek balon fotoğrafı aşağıda:)

an image of...

Bununla ilgili sistem şöyle işliyor; Sivil Havacılık Kurumu balon uçuşlarına karar veren otorite ve uçuş olup, olmayacağına yaptıkları meteorolojik durum takibi ve test uçuşları ile karar veriyorlar. Kapadokya, balon uçuşları için sektör ve bölgelere ayrılmış. Her bir sektör ve bölge için yapılan testler sonunda karar verilmiş oluyor. Amacınız sadece balon uçuşuna katılmak yada balonları fotoğraflamaksa internet adresinden uçuş olup, olmayacağını öğrenebilir ve yola o şekilde çıkabilirsiniz. 

Balonla uçuş ücretleri değişiyor ama genelde 800-1000 TL arası. Sanırım yazın bu fiyatlar biraz artıyordur. İzlemek ise ücretsiz:) Eğer turla giderseniz uçuşlar sizin için daha uygun fiyatlara gelecektir. Turla katılımlarda balon uçuşu izlemek için 50 TL. ücret ödemeniz gerekiyor. Bu şekilde olunca en güzel yer neresi diye aramanıza gerek kalmıyor. Onlar sizi en güzel yerlere götürüyorlar. Sadece biraz erken kalkmak gerekiyor:) Bizim için seçilen yer Aşıklar Tepesiydi. Birde çekimler için teleobjektif şart gibi:) Cep telefonu ile güzel kareler yakalamak pek mümkün olmayabilir.

Diğer yapılabilecek bir aktivite ise ATV Turları. Bunun için Keşfet kısmında yazdığım tüm ilçe/ beldelerde firmalar var. Yine turla giderseniz sizin için seçilen firma ile yaklaşık 1 saatlik turlara katılabiliyorsunuz. Ücreti yaklaşık 150 TL. Bizim tur şirketi Çavuşin Köyündeki firmalardan birini seçti. 

Diğer bir faaliyet ise At Turları. Bunlarda hemen her bölgede var. Ama olup olmayacağı mevsime göre değişiklik gösteriyor sanırım. Ben mesela bırakın at turunu, etrafta bir tane bile at göremedim diye defalarca yazmıştım:) Güzel atlar diyarına gidip at göremeden gelmek:) Bunlar için 1 yada 2 saatlik turlar oluyor ve fiyatı 150-250 TL arasında değişiyor.

an image of...

Son "yapmadan dönme" aktivitesi ise uygun vadilerde trekking yapmak. Tabi bunda da mevsim şartları önemli. Karlar altında bir coğrafyada yürüyüş yapma imkanınız yok. 

Yukarıda ki tüm öneriler doğrultusunda ilk tavsiye; Mevsim:) Hemen her gezi sitesinde 4 mevsim ziyaret edilebilecek bir coğrafya olduğu yazıyor. Doğru mu? Evet doğru:) Ama bölgenin tam olarak hakkını vermek istiyorum diyorsanız doğru değil:) Çünkü kışın karlar altında sadece belli noktalarda durup izlemek ile yetiniyorsunuz. Ve açıkçası çok da keyif veren bir durum değil:) O yüzden bence siz siz olun ilk deneyiminizi bahar aylarına denk getirmeye çalışın. Abartmıyorum -23 dereceyi gördüm ve bu şartlarda hayatta kalma mücadelesi veriyorsunuz:) Gitmedim ama yazında inanılmaz sıcak olduğu söyleniyor. O yüzden ideal mevsim, tam anlamıyla tadını çıkarmak adına bahar ayları.

İkinci tavsiyem ise bölgeye bireysel yada tur ile gitmek yönünde ki tercih. Ben size artı ve eksi yönlerini yazacağım, kararı siz verin:) 2 gece, 3 gün Kapadokya turlarının fiyatı hemen her acente de aynı ve gezi noktaları da hemen hemen aynı. Yaklaşık fiyat 800-1000 TL. arasında değişiyor. Tur fiyatına; ulaşım, konaklama ve akşam yemekleri ile sabah kahvaltıları dahil. Ekstra ödeme yapacağınız konular ise; müze, ören yerlerine girişler ile öğle yemekleri. Ayrıca bireysel olarak yapacağınız alış veriş harcamaları. Unutmadan Kapadokya Bölgesinde ziyaret edilen yerlerin tamamına yakınında müze kart geçerli. Müze kartınız yoksa ciddi rakamlar ödemeniz gerekiyor. Tek yere girmek problem değil ama 5-6 tane yere girerseniz bu rakam ciddileşiyor:) 

an image of...

Bireysel olarak gitme durumunda ise yazdığım fiyat neredeyse 3 katına çıkıyor. Tabi bu durum 6 ay öncesine kadar bu şekilde değildi ama akaryakıt fiyatları vs. fazlaca artınca, bireysel gitmek için maliyet ciddi bir şekilde arttı. Araba ile gitmem, uçak daha rahat diyebilirsiniz. Ancak her yere toplu ulaşım ne yazık ki yok. Haliyle araç kiralamak ve yine akaryakıt masrafı yapmak zorundasınız.

Bireysel giderseniz, gezeceğiniz yerleri seçme şansınız var. Ama turlarda ne yazık ki böyle değil. Misal, ben Dervent Vadisinde yarım saat durmak yerine, Üç Güzellerde 15 dakika durmayı tercih ederdim. Ama turla gittiğim için götürdükleri yerlere mecbur kaldım. Bunun haricinde, bu tur ile daha önce Karadeniz Turuna katılmıştım. Ve en çok sinirlendiğim konu gezi noktası kadar, anlaşmalı alış veriş noktalarında durulması olmuştu. Karadeniz Bölgesine özeldir belki diye düşünmüştüm ama Kapadokya'da da bu durum değişmedi:) Sanırım bu firmanın en olumsuz özelliği. İlk gün 3 tane gezi noktası, 3 tane de zorunlu alış veriş noktasına gittik. İnanın alış veriş yerlerinde geçirdiğimiz zaman gezi noktalarında geçirdiğimiz zamandan daha fazlaydı. Sanırım bu firma ile son tura katılışım oldu:) Ama yine de tur rehberinin hakkını da vermem lazım, bugüne kadar gördüğüm en donanımlı rehberlerden biriydi.

Gelelim konaklamaya. Tur şirketlerinin tercih ettiği oteller 5 yıldızlı. Ancak burada ki 5 yıldızlı oteller İstanbul'da ki 3 yıldızlı otellerin verdiği hizmeti anca veriyor. Temiz, gösterişli ama hizmet kalitesi düşük oteller. Misal yemek için oturuyorsunuz ama masanıza su koymuyorlar. Suya ekstra para veriyorsunuz. Böyle bir hizmet anlayışları var. Üstelik suya ödediğiniz ücret 5 yıldızlı otel tarifesi:) Tur ile gitmeyip bireysel gittiğinizde konaklama tercihi tamamen sizin elinizde ancak bölge konseptine uygun oteller de fiyatlar fazlası ile yüksek. Gecelik 7000 TL. ye varan oteller var:) Yani konaklama konusunda beklentiyi yüksek tutmamak lazım. Tabi şu da var. Eğer senede 1-2 kez tatile gidiyorum, o yüzden en iyisi olsun diyebilirsiniz. Tercih ve kese tamamen sizin:)

an image of...

Turlarla ilgili son söyleyeceğim husus; hemen hepsi, gezinin bir akşamında Türk Gecesi adı altında bir etkinlik düzenliyor. Bölgede seçilmiş bir mekanda sınırsız içecek ve meze eşliğinde dansçıların ülkemizin farklı yörelerine ait oyunları sunduğu bir gösteri. Ben daha önce farklı bölgelerde katıldığım sıra gecesi yada Kafkas gecesi tarzı birşey olacağını düşündüğüm için katıldım. Alkol kullananlar için mantıklı olabilir ama benim gibi sadece kola ve çerez tüketenler için gereksiz bir faaliyet. Belki bizim gittiğimiz yerden de kaynaklı olabilir. Dansçılar çok amatör, gösteriler çok ama çok zayıftı. Zaten insanlar gösterileri izlemekten çok, kendileri oynamak için gelmiş gibiydiler:) Pist bir süre sonra diskoya dönüyor ve tam bir Korona Partisinin içinde kalıyorsunuz. Ücret 200 TL:) Ben turla katılacaklar için tavsiye etmiyorum ama bu da tamamen sizin eğlence anlayışınıza kalmış.

Geçelim kıyafet işine:) Sosyal medyada bu bölgede modelli çekilmiş inanılmaz güzel fotoğraflar var. Erkekler için değil ama kadınlar için çantaya özel bir kaç kıyafet alınabilecek bir bölge:) Özel yerlerde, özel kıyafetler ile fotoğraf çektirmeyi saymazsak, spor kıyafetler ve yürüyüş ayakkabısı haricinde her şey sizi perişan edecektir. Birde mevsim şartlarına uygun giyinmek önemli. Dediğim gibi -23 derece:) Bana bir şey olmaz deyip artistlik giyinmeye gerek yok:) Ellerinizi cebinize sokmaz yada eldiven giymeseniz 2 dakika sonra parmak uçlarınızı hissetmiyorsunuz. Bu arada eller cepte dolaşmak da ayrı bir sıkıntı, her yer kar, her yer buz:) Eldiven, bere, boyunluk hatta içlik şart:) Abartmıyorum, demedi demeyin:)

Bu arada bu tip konaklamalı geziler için sağlam bir valiz arıyorsanız Eastpak'ın internet sitesini ziyaret etmeyi unutmayın. https://www.eastpak.com.tr/

Fotoğrafçı arkadaşlar için öncelikli tavsiyem tele objektifler. Bazı yerlerde geniş açılı lenslerde faydalı olacaktır ama tele yada 135 mm. objektifler her işinizi görecektir. Sadece dikkat etmeniz gereken şarjınızın çabuk tükeneceği:) Tabi benim gibi kışın gelirseniz. Fotoğrafçılık anlamında bazı noktalarda kendinizi kaybedeceğinize emin olabilirsiniz.

Sona gelelim artık:) Kapadokya'nın hakkı ne kadarlık bir zaman derseniz, bence en az 4-5 gün. Tabi buna Ihlara Vadisi ile Kayseri'yi de ilave etmekte fayda var. Bizim turun bir günü Erciyes Kayak Merkezi ile Kayseri Şehir merkezi için ayrılmıştı. Daha doğrusu 3-4 saat gibi bir zaman. Açıkçası Erciyes değil ama Kayseri inanılmaz bir şehir ve birkaç günü fazlasıyla hak ediyor.  

Yemek konusunu unuttum sanmayın. Hemen her yerde bazı özel lezzetlerden bahsediliyor ama ben açıkçası böylesi büyük bir turizm merkezi olmuş Kapadokya için lezzet duraklarını da, lezzetleri de fiyasko olarak tanımlıyorum:) Kahvaltılarda karınızı iyice doyurmanızda fayda var:)

Vakit ayırıp okuduğunuz için şimdiden teşekkür ederim.