Aykut EHLİL @Aykut_EHLIL_270

Üçgen Dağılım Metodu

Proje Planlamada İş Zamanları Hesaplama Aracı “Üçgen Dağılım Metodu”

Bir projeden en ince eleyip sık dokunan kısım planlamadır. Ve planlama yaparken karşılaşılan en büyük zorluklardan birisi zaman çizelgesi ve iş kırılım yapısı oluşturulurken, işlerin zamanını doğru tahmin edebilmektir. İşin yapısı, içerdiği riskler ve öncül iş durumları nedeniyle kesin bir zaman belirlemek her zaman mümkün değildir.

Ancak proje planlamada zamanları olabildiğince yakın tahmin edip ona göre yol çizmek çok kolaylık sağlayacaktır. Bu işlerin tahminini yaparken kullanabileceğimiz birkaç yol vardır bunlardan birisi “üçgen dağılım metodudur”.


Üçgen dağılım metodu bir iş için üç süre tanımlar.

İyimser süre; işin bitirilebileceği en kısa süre

Kötümser süre; işin bitirilebileceği en uzun süre

En olası süre; o işin yapılabileceği optimum süre

Olarak belirlenir ve bu süreler kullanılarak iş için “beklenen süre” hesaplanır.

Üçgen dağılım metodu bu üç süreyi eşit ağırlıklandırarak hesaplama yapar. Beklenen süreyi bulurken tüm sürelerin toplanıp üçe bölünmesi ile elde edilen zaman bizim için kullanılabilecek bir veridir.

Ancak beklenen süre hesaplanıp, dökümante edildikten sonra iyimser süre, kötümser süre ve en olası süre de kayıtlarda tutulmaya devam edilir.

Proje planlaması yapılırken bir işin iyimser, kötümser ve en olası süreleri belirlenirken de veri yetersizliği ile karşılaşılabilir. Bu yüzden yapılan tüm işlerin istatistiklerini devamlı tutmak ve sektör analizi ile bu verilere ulaşmak faydalı olacaktır.

İyi bir planlama, işin yarısından fazlasını halletmek demektir.



an image of...