Aykut EHLİL @Aykut_EHLIL_270
Aykut EHLİL @Aykut_EHLIL_270

Proje Bazlı Organizasyonlarda Takım kurma yöntemleri

Birlikte çalışacak ekiplerin uyumu ve iletişimi takımın başarıya ulaşmasında büyük rol oynar. Yöneticiler takımlarını kurarken birçok yöntem izleyebilirler. Takımı yeteneklere göre, projeye göre ya da birçok kıstas kullanarak oluşturabilirler.

Proje takımlarında ise üç türlü takım yönetimi izleyebiliriz. Bu yöntemler hem yöneticiye hem de takımın bileşimine bağlıdır.

Akçakoca, Gezi

Birinci yöntem Otoriter yönetici;

Takımın tüm üyeleri ile ilgilenir. Her işe koşar, her şeyi yaparken bir payı bulunur. Genellikle proje konusunda teknik bilgi sahibi proje yöneticileri bu yöntemi kullanabilir. Her detayla ilgili bilgiye sahip olur ve en ince ayrıntısına kadar uğraşır. Proje yöneticisi çok yorulur…


İkinci yöntem Yetkilendirici yönetici;

Proje ekibini uzmanlık alanlarına göre daha küçük takımlara böler ve bu küçük takımların başına bir sorumlu atar. Proje yöneticisi bu sorumlular ile iletişimde olur ve küçük takımları kendi içlerinde serbest bırakmıştır.


Üçüncü Yöntem Güçlü Takımlar;

İşinde uzman ve tecrübeli takımlar ile çalışan yöneticiler bazen takımın işleyişini uzaktan izler. Sadece akıl hocalığı yapar ve takımın işleyişine pek müdahale etmez.


Sizler de bir takım kurarken ya da bir takımın içindeyken hangi organizasyon tipine yakın olduğunuzu keşfedebilirsiniz. Bizim için önemli olan işin, projenin ve kurumun muhteviyatına göre en efektif takımı oluşturmak ve hedeflerimize ulaşmaktır.