Utku Keskin @Persephonex

E kitap mı? Fiziksel Kitap mı?

Kitapları satın aldığımız sitelerde artık e-kitaplara da yer veriliyor. Basılı kitaplara nazaran daha uygun bir fiyata bu kitapları alabilmekteyiz. Üstelik herhangi bir teknolojik aletinizde saklayabildiğiniz için herhangi bir ağırlık yapmıyor ve gittiğiniz yere resmen kütüphane götürüyor hissine kapılıyorsunuz. İlk çıktığı zamanlarda bu kitapları okuyabilmek için Amazon Kindle gibi tablete benzeyen kitap okuyucuları almak gerekiyordu fakat artık günümüzde elimizdeki telefonlardan bu cihazlara sahip olmadan istediğimiz kitabi okuma şansına sahibiz. Aslında E-Kitap dediğimizde muhtemelen herkesin aklına direkt internetten ücretsiz bir şekilde indirebileceğimiz kitaplar gelmekte. Bu bizim hoşumuza gitse de aslında yazarlar açısından pek etik olmayan bir durum. Çünkü o kitapların yazılma sürecini düşündüğümüzde aslında hiçte kolay bir iş olmadığının farkında olmamız gerekiyor. Üstelik tek yazarla bitmiyor, basım süreci ve yayınlanma gibi belirli aşamalardan geçtiği için direkt normal bir internete yazı yazmamız gibi olmuyor. E-kitabın dezavantajlarından bahsetmek istersem eğer, sürekli ekrana baktığınız için belli bir müddet sonra gözlerinizin yorulmasıyla karşı karşıya kalabilirsiniz. Bir teknolojik alet üzerinden okuduğunuz için kitaplardaki duyguyu basılı kitaplardaki gibi hissedemeyebilirsiniz. 



13
Buse Malkoç @Buse_Malkoc

Edebiyatla içli dışlı birisi olarak söylüyorum ilk zamanlarda e kitap ve bloglara aşırı ön yargılıydım ve asla o hissi veremiyordu. Hala da basılı kitaptan yanayım. Fakat şunu görmekte fayda var; dünya değişiyor, evrimleşiyor. Teknoloji günden güne değişiyor. Kitaplarda bir zaman sonra tarihi esere karışacak. Eski dönemlerde okuyucuların fazla olması bilgiye sadece kitap okuyarak araştırarak ulaşmalarından kaynaklı. Şimdi bilgiye nasıl ulaşıyorsunuz? Elinizin alınta google ve chat gpt varken. Dolayısıyla bizim çağımızda kitap okuma oranı reels izleme oranından daha düşük. Yazarların da buna göre önlem alması gerekli. Edebiyat her yerde yaşam bulabilir sadece teknolojiye ayak uydurmak gerekli.

Emre Can Kaya @Emrecan

Ortaokul zamanlarım, 90'ların sonu Türkçe öğretmenimiz sınıfta yapacağı münazaranın konusunu bu başlık olarak belirlemişti. Benim içinde bulunduğum grup e-kitapları savunurken diğer grup geleneksel kitapları savunuyordu. E-kitap diyen biz kazanmıştık ancak karşı gruptaki bir arkadaşım şu açıklamayı yapmıştı "Aradaki fark bahçe domatesiyle sera domatesinin farkı gibi, e-kitap asla klasik kitabın tadını vermeyecek ancak çok kullanışlı ve hesaplı" demişti, kendisine çok katılıyorum.

1

Yorum yazmak için giriş yapmanız gerekli