Serkanslibrary @serkanslibrary

Fahrenheit 451

Fahrenheit 451, korku ve bilimkurgu tarzlarında yazan Amerikalı yazar, Ray Bradbury'e ait bir eserdir.
Fahrenheit 451, gelecekte insanların sadece televizyon izlediği, herkesin mekanik olarak işten eve bir yaşam sürdüğü, düşünme ve karşı çıkmanın bastırıldığı, sevgi ve aşk gibi duyguların neredeyse yitirildiği, kitapların unutulduğu, işleri ateş söndürmek olan itfaiyecilerin kitapları yaktığı bir zamanda geçmektedir.
Eser, kitap yakmakla yükümlü olan bir itfaiye eri olan Guy Montag'ın bir gece yarısı karşısına çıkan bir genç kızla tanışmasıyla başlar. Daha önce yaptığı işten zevk alan ve sorgulamadan bu işi yapan Montag için bu karşılaşma sonrası her şey değişmiştir.
Canları pahasına korudukları, yanmayı göze aldıkları bu kitapta ne vardı da bu büyük riski göze alabiliyorlardı.Bu düşünce Montag'ın hayatını sorgulamasına neden olacaktı. 
Buhran edebiyatının hakim olduğu eserde geleceğe yönelik bir öngörü vardır. Amerikalı yazar aslında Amerika'nın 1950'li yıllardaki durumundan da yararlanarak bu eseri kaleme almıştır. O dönem insanları sadece televizyon izliyormuş bu yüzden de yazar insanların artık kitap okumayacaklarını öngörerek bu kitabı kaleme almış.
Eser daha çok durum öykücülüğü şeklinde kaleme alınmış olmasına rağmen eserin son yüz sayfası oldukça akıcıdır. Eser içerik olarak diğer distopya ve ütopik eserler gibi kendine has kavramlardan oluşmaktadır. Deniz kabuğunun telefon ya da telsiz, duvarların televizyon olduğu, böcek denilen şeyin polis olduğu okurken anlayabileceğiniz kavramlardan sadece birkaçıdır.
Eserin ilk sözü ve son sözü, yazarın sözü muhakkak okunması gerekiyor. Çünkü kitap hakkında birçok ön bilgi ile okumaya başlamak her zaman daha iyidir. Yazarın son sözü ise yazarın bu eseri nasıl kaleme aldığı, neyden yola çıktığı, nerede eseri yazdığı, ne için yazdığı hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Bu son söz kısmını o kadar güzel anlatmış ve kendini ifade etmiş ki yazar bu kısmı çok beğendim.
Kitapların olmadığı ve okuyan, araştıran, düşünen, sorgulayan, analiz yapan, eleştiren insanların olmadığı bir dünyada nasıl yaşanır ki hele bunun ayırtına varıldığında yaşamak eziyet değilde nedir?
Her kitap severin okuması gereken harika bir eser.
3

Henüz hiç yorum yapılmamış.

Yorum yazmak için giriş yapmanız gerekli