PARFÜM KİMYASI
BİR KİMYA SANATI:PARFÜM
Parfüm; oda sıcaklığında buharlaşan alkol, su, esans ve esans yağlarından oluşan insan vücuduna, çeşitli nesnelere ve ortamlara güzel koku vermek amacıyla kullanılan karışımların genel adıdır.
Parfüm içinde bulunan alkol oda sıcaklığında buharlaşır ve kokusu tüm odaya yayılır. Kokuların boyun ya da bilek gibi nabzın yüksek olduğu yerlere uygulanması bu yüzdendir. Bu noktalar damarların deriye en yakın olduğu yerlerdir daha çok ısı yayarak minik koku pompaları gibi davranırlar.
Parfüm içerisinde bulunan esans ise doğal maddelerden üretilen koku zerrecikleridir. Günümüzde esanslar; hayvanlar, bitkiler ve suni kimyasallardan elde edilir.
Esans yağları bazı yöntemler kullanılarak kokulu bitkilerden ya da hayvansal salgılardan elde edilen, oda sıcaklığın sıvı veya yarı katı halde bulunabilen suyla karışmayan, uçucu özellikte, kokulu aromatik madde veya karışımlardır.
Parfüm yapının en zor ve en maliyetli kısmı da esans yağlarının ve esanslarının çıkarılmasıdır. Örneğin özellikle erkek parfümlerinde sıkça kullanılan misk kokusu hayvanların kusmuğundan, anüsünün ve penisin yanındaki bezlerden alınarak üretilir. Çiftleşmek isteyen erkek misk geyiği ormana bir golf topu büyüklüğündeki bir bezden etrafa koku yaymaya başlar. Erkek misk geyiğinden alınan bu salgı bezi öncelikle uzun uzun kurutulur. Kurutulduktan sonra ceviz gibi açılarak içindeki parçalar çıkarılır. Bu kuru parçalar bir süre alkolde bekletilir ve ortaya bütün parfümlerin vazgeçilmezi olan misk kokusu çıkar. Bu yolla elde edilen kokunun ne kadar kıymetli ve pahalı olduğunu tahmin edebilirsiniz.
Esans yağları , bitkilerden buharlı damıtma veya presleme ile elde edilir. Doğada bulunmayan veya uçucu yağ oluşturmayan kokuları taklit etmek için ise laboratuvar ortamında geliştirilen sentetik kimyasallar kullanılmaktadır.
Buharlı damıtma, birbiri içinde hiç çözünmeyen sıvılarda saflaştırma veya esans gibi sıcaklığa duyarlı ürünleri izole etmek için kullanılırken presleme ise bitkilerin sıkılarak yağının çıkarılması işlemidir. üretilen esans ve esans yağları, su ve alkol ile karıştırılarak parfüm yapılır.
Parfüm Nota Kavramı
Parfüm notaları, esasen son kokuyu oluşturan farklı koku katmanlarıdır. Bu kokular üç farklı öğeye ayrılmıştır:
- üst notalar
- orta notalar
- alt (temel) notalar.
Bu üç notanın kombinasyonu olmadan, bir parfüm tam anlamıyla tamamlanmış olamaz.
Üst Nota
Üst notalar, genellikle açılış notaları olarak bilinir. Çünkü parfümü sıktığımızda burnumuza gelen, tanınan ilk koku notalarıdır.
Üst notalar, tüm notaların en hafifidir. Hafif olmalarının yanı sıra ise en az kalıcı olan nota sınıfıdır. Üst notalar ilk izlenimi temsil etmektedir.
Orta Nota
Bu notalar herhangi bir parfümün temelini oluşturur ve son kokunun yaklaşık %40-80'ini oluşturmaktadır.
Orta notaların kokusu, üst notalar kaybolmadan hemen önce burnunuza gelmeye başlar ve ardından gelecek olan temel notaları güçlü bir şekilde etkiler.
Alt (Temel) Nota
Üst notalar tamamen buharlaştıktan sonra temel (alt) notalar parlamaya başlayacaktır. Temel notalar genel olarak parfümün %10-25'ini oluşturur. Bununla birlikte, temel notalar kokunun karmaşıklığını derinleştirmek için orta notalarla birlikte önemli bir rol oynar.
Üst notalar ilk izlenimi oluştururken, temel notalar son ve kalıcı izlenimi yaratacaktır. Temel notalar genellikle zengin ve pürüzsüzdür. Ayrıca üç nota arasında en uzun ömürlü olanıdır.
KAYNAK
https://ytumbk.com/2021/10/23/bir-kimya-sanati-parfum/ Hazırlayan: Duygu Çakır
2
Henüz hiç yorum yapılmamış.