Çamaşır Suyu
Yüzey temizliğinde kullanılan dezenfektanların başında çamaşır suyu (sodyum hipoklorit) gelmektedir.Dezenfektan özelliğini veren madde hipoklorittir.
((Adanalılar boşuna çamaşır suyuna hipo demiyor yani :D))
Hipokloritler,klorlu dezenfektanların en çok kullanılan ve en ucuz şeklidir.
Sodyum Hipoklorit (NaClO) suda yükseltgen özelliğe sahiptir. Yükseltgen özelliğe sahip olması önemlidir çünkü NaClO’ te elementlerin yükseltgenme basamağı hesaplanırsa klor elementinin yükseltgenme basamağının “+1” olduğu görülmektedir. Ancak NaClO suda çözündüğünde klorun yükseltgenme basamağını “+1” den “-1”e düşürür. Yani klor elementi indirgenme eğiliminde olur.
Renkli maddelerde bazı karbon atomları arasında çift bağ bulunmaktadır.
Kuvvetli bir yükseltgen olan çamaşır suyu çift bağları tek bağa dönüştürür ve bu dönüşüm rengin kaybolmasına neden olur. Çamaşır sularındaki ağartma özelliği de tam olarak burdan gelmektedir.
Çamaşır sularındaki aktif klor miktarı da çok önemlidir. Aktif madde klorun uçucu özelliğinden dolayı kapağı açıldıktan sonraki raf ömrü genellikle 1-2 aydır. Uçan klor gazı çamaşır suyunun dezenfektan özelliğini azaltmaktadır.
Her şey gibi çamaşır suyunu da fazla kullanmak çok zararlıdır. Özellikle çamaşır suyunu solumak ciddi solunum yolu hastalıklarına yol açmaktadır.
Ve asla daha iyi temizleyeceğini düşünüp çamaşır suyu ve tuz ruhunu karıştırmayın bu karışımlar sonucu zehirli gazlar çıkıp baygınlığa hatta ölüme sebep olabilir.
Kireç sökücüler, lavabo açıcılar, sirke gibi maddeler de çamaşır suyu ile karıştırılmaması gereken maddelerdir.
Aldığınız ürünleri kullanmadan önce içindekiler kısmını okumak, etiketlerdeki tehlike sembollerine bakmak ve kullanma talimatlarına uymak sizin için daha sağlıklı ve faydalı olacaktır.
Kaynak
https://tr.wikipedia.org/wiki/Sodyum_hipoklorit
https://acikders.ankara.edu.tr/mod/resource/view.php?id=52063#:~:text=Aktif%20Klor%20Miktar%20Tayini%3A%20Piyasadan,25'%20lik%20HCl%20ile%20asitlendirilir.
2