Emre Can Kaya @Emrecan

Mongol Rally

Günlerden cuma, hafif yağmurlu bir Londra akşamı. Tom 
haftanın yorgunluğunu atmak ve arkadaşlarıyla buluşmak ve belki de 
bir kaç hanım kızla flörtleşmek için tüm hafta bugünü beklemişti demiyorum, çünkü
öyle olmamış.

Tom, kendisine rahat batan bir Avrupa'lı ve hafiften de kafadan kontak bir İngiliz.
2001 yılında, kendisine eş değer kırıklıkta bir arkadaş bulup arabayla Moğolistan'a gitmeye çalışıyor ama başaramıyor. Bu işi kafaya takan Tom, 2003 yılında aldığı kararla bu macerayı başkalarının da dahil olmasını istiyor ve 2004 yılında kurduğu web sitesinde duyurusunu yapıyor.

Evet, bizim Tom o cuma alem yapıp hanım kızlarla flörtleşeceği bir gece yerine, kendisini
beklediğini düşündüğü onlarca kişi ile buluşacağı puba gidiyor. İçeri girmeden derin bir nefes alan Tom, kapıyı aça ve ne göre? Sadece altı kişi gelmişti bu ücretsiz ve muhteşem maceraya katılmaya. Zaman geçti, çılgınlık bir virüs gibi yayıldı ve 2006 senesinde 200 yerin hepsi satıldı ( satıldı diyorum çünkü katılım ücretli).

Mongol Rally, 'Küresel ölçekte araba sürme aptallığı' olarak tanımlıyor kendisini. Otomobil ve motorsiklet ile katılınabilinen bu etkinlik her ne kadar anarşik bir eylem gibi görünüyor olsa da kendine has kuralları var. Öncelikle etkinliğe katılmak bedava değil ayrıca katılım ücreti dışında sponsor bulup onlardan bağış toplamanız gerekiyor. Toplanan bağış 'Cool Earth' ismindeki oluşuma veriliyor. Otomobille katılmak isteyenler için kurallar; araç 1 lt ve ya altında motora sahip olmalı, motorsikletle katılmak isteyenler için kurallar; motor 125cc ve ya altında olmalı.

Morgan Enstitüsü macera araştırmaları bölümünde bu ve en az bu kadar çılgın bir çok etkinlik bulunuyor. Bazılarından bahsetmek isterim; Rickshaw (tuk tuk) adı verilen 3 tekerlekli motorlu araçlarla Hindistan'da düzenlenen bir yarış, çok küçük ebatlardaki motorsikletlerle
çölde geçen 'The Monkey run' adında bir yarış, at üstünde gayet uzun menzilli olan 'The Mongol derby' adında bir yarış, derme çatma ağaçlardan eski usul kayıklarla yapılan 'The Kraken cup' adındaki bir yarış gibi denenmiş etkinlikler dışında hala test aşamasında olan şişme balonlardan oluşan 'Balloonacy' adında etkinlikler de mevcut. Daha fazla bilgilenmek isteyenler theadventurists.com adresine göz atabilirler.

2021 de salgın sebebi ile yapılamayan etkinlik, 2022 de Prag'dan temmuzda başlayıp eylülde Ulan Ude'de tamamlanacak. Kazananın olmayacağı yarışta ödül de yok. Başlangıç ve bitiş noktaları haricinde rota tamamıyla katılımcının özgürlüğünde olacak.
Ben ve iki arkadaşımın (umarım hazirana kadar caymazlar) da katılacağı 2022 etkinliği için desteklerinizi bekliyorum, sponsor olmak isteyenlere aracımın üzerinde markalarını tanıtabilecekleri istedikleri yeri verebilirim)).