Özgür Çağdaş @Ozgur_Cagdas_2

Küçük Yatırımcı El Kitabı

Bir önceki sayfalarda bu yazıyı sayfa sayfa yazıp Fullsepp’e koyduğumdan bahsetmiştim ve başarılı işlem örnekleri vermiştim. Eğer okumadıysanız önce o sayfaları okumanızı öneririm.


Geçen yazımı okuyanlardan, “nasıl batırdığını merak ediyorum. Anlat da gömelim azcık” diyenler bol oldu = )


Buyrun gömün, özellikle ilk anlatcağım uzak ara en faciası, triple yapmış bi işlem



Fiyasko 1- USD/TRY’de İlk Büyük Zararım: Fitch kararı + Dolar Endeksi + SWAP ile Triple olmak


İşlem Türü: Günlük işlem diye başladı, uzun vadeye döndü =)


İşlem Zamanı: Ocak 2017 – Mart 2017 arası. Dolar tarihi rekor olarak 3.94’ü görmüş, 3.75’e düzeltmesini yapmıştı. (Euro / USD’de 1.03’e kadar gerilemişti)


Olayın Özeti: bir önceki sayfada KGF başlığında bahsettiğim olaydan sadece birkaç hafta içinde trendle uyumlu şekilde hep dolar al sat yaptım ve yatırdığım parayı birkaç kez katlamıştım. Bunun bir özgüveni ve rahatlığı vardı. Dolar 8 Lirayı görebilir yazımda belirttiğim üzere alt limit olarak 4.20’yi belirlemiştim. 3.94 görüp 3.75’e de düzeltmesini yaptığı için 4.20’ye doğru yukarı hareketin devamını bekliyordum.


O sırada Fitch kararı açıklanacaktı. Türkiye’yi yatırım yapılabilir seviyenin altına düşürecekti. Daha önce moody’s ve S&P notumuzu düşürünce dolar epey yükseldiği için beklentim Fitch sonrası da bu yönde bir hareket olacağıydı.


Dolar endeksi 103 puandaydı. FED faiz artırım sürecindeydi. O sırada Trump yeni başkan olmuş altyapı harcamaları yapacağını söylüyordu. Bunun için piyasaya borçlanacak, borçlanma da nakit talebi yaratacağı için dolar endeksini bir miktar daha yukarı çekebilecekti. Trump o sırada “Güçlü dolar istemiyorum” gibi açıklamalar yapsa da, Avrupa’nın Japonya’nın vs faiz arttırmasına ihtimal vermediğimden dolar endeksinin daha da yukarı gitmesini bekliyordum.


Türkiye merkez bankası faiz kararını açıklamış ama politika faizini arttırmamıştı.


Özetle doların öyle ya da böyle 4.20 gideceğine emindim.


Sonuç: 3.55’e kadar geri çekildi, çok pis patladım = ) O kadar düşünce de bozmadım, tutmaya devam ettim. Pozisyon açık kaldı. Günlük işlem gibi açtığım pozisyonu 2 ay tuttum yükselecek beklentisiyle. SWAP maliyeti inanılmaz orana gelince de kapatacak an aradım. Mart gibi 3.70’lere tekrar yükseldi hemen bozdum. Ana işlem olarak bakınca zarar %2 civarıydı, 5 kaldıraçla %10 zarar yapıyordu. Ama bir o kadar zarar da SWAP maliyetinden geldi. Toplam %20 civarı zarar etmiş oldum.


Şimdi bakınca şansa iyi kurtarmışım diyorum. Faizlerin yüksek olduğu dönem olsaydı, %30-50 civarı zarar yazabilirdi SWAP’tan.


Fiyaskonun Nedenleri: Yukarıdaki 3 konuda da ayrı ayrı yanılmayı başarmıştım =)


Fitch konusundaki hatam şuydu: Emeklilik fonları gibi büyük saygın yatırım kuruluşları 3 denetim firmasından (Moody’s, S&P ve Fitch) en az 2’sinin geçer not vermiş olmasını şart tutuyormuş. Daha önceki Moody’s ve S&P kararları ile Türkiye zaten 3’te 2’yi kaybettiği için bu fonları kaybetmiş durumdaymış. Haliyle de Fitch’in not kırmasının piyasaya etkisi sınırlı kalacakmış. Bu konuda yeterli bilgim olmadan işlem açmıştım. Öğrendiğim zaman da merkez bankası faizleri arttırmadığı için o kadar fazla önemsememiştim (aynı konuda 2. Hata)


Trump ve dolar endeksi konusunda da şu oldu. Senato Trump’ın istediği desteği vermedi, altyapı yatırımları belirsizleşti. Meksika sınırına duvar gibi ticareti zora sokacak girişimler dillenmesi (haliyle dolara talebin azalma ihitmali) ve bunların da üstüne Trump’ın “güçlü dolar istemiyorum” tweetleri de eklenince dolar endeksi düşmeye başardı.


SWAP ise en zorlu konuydu. Merkez bankası o dönem faizleri artırmadım deyip faizleri artırmış, ben bunu anlamamışım. Çünkü politika faizini sabit bırakınca faiz sabit kaldı sanmıştım. Daha sonra popülerleşecek “Geç Likitide Penceresi” denilen faizi arttırmış halbuki. Bunu benim gibi küçük yatırımcıların o zaman hiç duymadığı konuşmadığı bir konuydu. Bugüne kadar da başka herhangi bir merkez bankasından bunla ilgili bir aksiyon duymadım, bize özgü bir uygulama gibi bir şey. Şahsım faizleri sevmiyor diye politika faizi sabit tutmuşlar, ama geç likidite penceresi adında başka bir kanaldan faizleri basmışlar.

Ben işlemi merkez bankası faiz arttırmadı rahatlığında devam ederken, aslında faizin arttığını öğrendiğimde baya üzmüştü beni =) O an benle beraber herkes anlamış oldu ve doların 3.55’e kadar geri çekildği an, o zamandı. Ayrıca faiz arttığından SWAP maliyetim de epey artmıştı.


Gördüğünüz üzere, 3 tahminde de ıskalamıştım. Herkes panik satışı yapıyor diye bir süre daha tuttum, 3.70’lere geri döndüğünü gördüğüm an aşağı yukarı %20 zararla bozdum.


Çıkardığım Dersler:


  • Öncelikle öyle çok özgüvenli olmamak gerekiyormuş = )
  • 2.’si “Şahsım”a karşı işlem açar gibi, ABD başkanına karşı pozisyon açmamak gerekiyormuş. (Bunu tüm gelişmiş ülke devlet başkanları ve merkez bankası başkanlarına genişletmek mümkün)
  • Daha önce 2 kere aynı şey oldu diye 3.’sünde de aynısı olması gerekmiyormuş.
  • Piyasanın zaten fiyatladığı bir beklentiyi daha fazla fiyatlamamak gerektiğini, balonların böyle oluştuğunu, gerçekleşen beklentiden sonra hızlıca pozisyon kapatmak gerektiğini öğrendim.
  • TC Merkez bankası benim gibi küçük yatırımcının daha önce hiç duymayacağı enstrümanlar kullanmaya devam edeceğini, bunun için dikkatli olmak gerektiğini öğrendim.
  • SWAP baya can yakıcı bir şey. SWAP’lı hiçbir işlemi uzun süre tutmamak gerek. Uzun vadeli işlemler için SWAP’sız paritelerde oynamak daha rahat. (WTI/USD, EUR/USD, XAU/USD vs gibi)


Şu an itibariyle düşüncem Mart 2024’e kadar 1 dolar 100TL’ye kadar çıkabileceği yönünde. Fakat, en sonra belirttiğim SWAP dersimden ötürü işlem açmıyorum.


Fiyasko 2: Haklı Olduğum Halde Zarar Ettiğim EUR/USD İşlemim.


İşlem Türü: Orta / Uzun Vadeli İşlem


İşlem Zamanı: Haziran 2017 – Ağustos 2017 arası. Euro dolar karşısında 1.15 ile son 1 yılın en yüksek seviyesini görmüştü. 1.10 civarındaki Euro/Dolar paritesinden Trump mutluydu. Daha fazla değer kaybetmesini istediğine dair bir ifadesi yoktu, mevcut durumda dengelenmesinden yanaydı.


Olayın Özeti: Haziran 2017’de Avrupa Merkez Bankası (AMB) bir açıklama yaptı. Faiz arttıracağız demedi ama piyasa bunu bir anda AMB de FED gibi faiz artıracak, bu sefer Euro yükselecek beklentisine girdi. O sırada FED faiz artırımının yanında bilanço küçültmesi de yapıyordu.


Düşüncem: Bu hem o zaman hem de şimdi hiç değişmedi. AMB Euro bölgesinde asla faiz arttıramaz. İspanya’da, Yunanistan’da işsizlik %20’lere varıyor bir türlü toparlayamıyorlar. Euro bölgesinde bir maliye sorunu olduğu için (tek merkez bankası var, ama her ülkenin kendi maliye bakanının olması durumu) euroya faizi imkansızlaştırıyordu. Piyasa olmayacak duaya amin diyordu. Beklentim 1.10 – 1.12 arasına geri döneceği yönündeydi.


Sonuç: 1.20’ye çıktı, patladım =) 1.18’e geri çekilirken 1.15 civarından açtığım pozisyonu %25 civarı bir zararla kapattım.


Ama bu sefer enteresan olarak yanılmamıştım. AMB ne o dönem ne sonra asla faiz artırmadı. ABD verileri de her daim Avrupa verilerinden daha iyiydi.


Fiyaskonun Nedenleri: Tek bir büyük nedeni vardı, piyasa saçma bir beklentiye girmişti. Haklı olmak fayda etmiyordu, balon şişiyordu. SWAP ödemediğim için bekleme lüksüm vardı. Balon illaki patlar diyordum ama balon şişirenler 1.40’lara dönüşten bahsederek şişirmeye devam ettikleri için süresini kestiremiyordum. (Daha sonra 1 yıl içinde 1.25’e kadar çıkardılar. Balon patlayınca da 1.10’lara başladığı yere düştü)


Çıkardığım Dersler:

  • Haklı olmak başka şey, kazanmak başka şey olduğunu öğrendim. (Tekrar ediyorum haklı olduğum halde kaybetmiştim. AMB hiçbir zaman faiz arttıramadı.)
  • Piyasaya / trende vaktinden erken kafa tutarsan, haklıyken haksız konuma düşebilirsin


 

3- (WTI/USD) Petrolde Ribaund Kaçırma İşlemim:


İşlem Türü: Kısa Vadeli İşlem


İşlem Zamanı: Mayıs 2020. Petrol tarihte ilk defa eksi değer (-30 dolarları) gördükten 1 ay sonrası.


Olayın Özeti: Öncesinde hem gümüşten hem de petrol al sat yaparak çok iyi karlar elde etmiştim. (gümüşü bir önceki sayfada anlatmıştım) Petrolde de epey dalgaları yakalayıp sörf yapabilmiştim. Mart ayından bu işleme kadar petrolde 20 civarı ayrı işlem açıp karla kapatmıştım, yakından takip ediyordum.


8 dolardan yükselişe geçti. Yükseliş 30’a kadar gider diye düşünüyordum (arada küçük parçalarda alış yapıp kar da etmiştim) ve 30 dolara beklediğim gibi çok hızlı yükseldi Birkaç gün içinde %400 yükselmiş oldu. Ben de buradan bi dönüş yapıp düzeltme yapar diyordum. O sebeple 30 dolardan satış verdim.


Sonuç: Düzeltmeyi 35 dolara çıkarak yaptı =) 31 dolar civarına geri çekildiğinde pozisyonu %25 civarı zararla kapattım. Yukarıda bahsettiğim 20 işlemde elde ettiğim karların bir kısmı gitti.


Çıkardığım Dersler:

  • Herkesin baktığı yerde kriz olmaz. Eksi fiyat oluşması gibi kriz durumları kimsenin beklemediği durumlarda oluşur ancak. (Petrol depolama sorunuyla ilgili çözümler hızlıca üretiliyordu)



Bir sonraki sayfayı henüz yazmadım. O sayfada seri bir işlem anlatarak kitaba devam edeceğim.



Dip NOT: Fullsepp blog, sosyal medya ve pazar yeri birleşimi bir self publishing platformudur. İçerik üreticilerine %70 görüntüleme geliri, %95 satış geliri kazandırır. Bu yazıyı okuduğunuz için ben nasıl görüntülenmeden gelir kazanıyorsam, siz de içerik paylaşıp gelir kazanmaya başlayabilirsiniz. Referans linkimle üye olursanız, %10 kadar da tavsiye geliri kazanmamı sağlayarak destek olmuş olursunuz. https://fullsepp.com/tr/kayit?ref=2 (Siz de başkalarına tavsiye ederek ekstra gelir de kazanabilirsiniz)



Takip etmek için

https://www.fullsepp.com/tr/2/ozgur-cagdas

https://www.instagram.com/ozgur_cagdas/

https://www.youtube.com/user/OzgurCagdas

https://www.twitter.com/Ozgur_Cagdas

https://www.facebook.com/dunyabirmasaldir



Fullsepp hakkında detaylı bilgi almak için:

https://fullsepp.com/tr/fullsepp-blog


(bir kaç gün sonra yeni sayfalarla devam edecek kitap)