M.Mustafa Özaydın @mustifanci_2807

P Değeri , Anlamlılık ve Normal Dağılım

Kendime aldığım notları buradan da paylaşıyorum. Bu durumu göz önüne alarak okumanızı tavsiye ederim.

P değeri nedir diye baktığımızda “probability value” yani olasılık değeri olarak karşımıza çıkmaktadır. Spss de ise Sig. diye de ifade edilmektedir. Buda significant yani anlamlılık olarak belirtilmiştir. Peki bu değer nasıl belirlenmekte, bu değer yaptığınız araştırma türüne göre belirlediğiniz alfa değerini ifade etmektedir. Alfa değeri eğitim araştırmalarında 0.05 olarak kabul edilmekte, başka alanlarda 0.01 kadar da düşmektedir. Peki 0.05 karşılığı ne demek savunduğumuz hipotezimiz yani H1'imizde elde ettiğimiz verilerin %95 bizim ulaşmak istediğimiz veriler olduğunu gösterir.

Hipotezlere baktığımızda karşımıza H0 ve H1 hipotezi olmak üzere iki hipotez çıkıyor bu hipotezlere örneği, normal dağılım testlerinde yer alan istatistiksel yöntemlerin hipotezlerinden yola çıkarak vereceğim. İstatistikte çok kullanılan iki normallik testi bulunmakta bunlar Kolmogorov-Smirnov ( Katılımcı Sayısı >50' yse kullanılır.) ve Shapiro Wilk (Katılımcı sayıs<50' yse kullanılır.) testleridir. Şimdi normallik testlerini hipotezlerine baktığımızda;

H0: Verilerin geldiği dağılım ile normal dağılım arasında farklılık yoktur.

H1: Verilerin geldiği dağılım ile normal dağılım arasında farklılık vardır.

olarak belirtilmektedir. P değer burada devreye girmektedir. P değeri H0 veya H1 hipotezinin doğru olduğunu gösterir. Peki bu ne demek bizim p değerin belirlediğimiz alfa değerinden ki, biz bu yazıda 0.05 değerini kabul ediyoruz o zaman normalliğe baktığımızda.

P > 0.05 den ise H0 hipotezi kabul edilir. P<0.05 den ise H1 hipotezi kabul edilir.

p>0.05 ise H0 hipotezi doğru demektir. H0 hipotezi ise bize verilerin normal dağıldığını söylemektedir. Anlamı veriler normal dağıldı.

p<0.05 ise H0 hipotezi yanlıştır, H0 hipotezi yanlışsa H1 hipotezi doğrudur anlamı çıkmaktadır. H1 hipotezi ise bize verilerin geldiği dağılım ile normal dağılım arasında farklılık vardır diye söylüyor. Anlamı veriler normal dağılmamıştır.

Bir başka örnekle daha da pekiştirilelim.

“Kız ve erkek öğrencilerin matematik dersine tutum puanları arasında anlamlı bir fark var mı? " sorusuyla yola çıktığımızı varsayalım burada

H0 hipotezi : Kız ve erkek öğrencilerin matematik dersine tutum puanları arasında anlamlı bir fark yoktur.

H1 hipotezi : Kız ve erkek öğrencilerin matematik dersine tutum puanları arasında anlamlı bir fark vardır.

buradan yola çıkarak verilerimizin normal dağıldığını varsayarak bağımsız örneklem T Testi yaptığımız varsayarak. Şöyle bir sonuca ulaştığımızı varsayalım.
an image of...Buradan sig değerine aynı zamanda P değeridir. P = 0.596 ise o zaman P>0,596 dır. P değeri 0.05 den küçükse H1 kabul eder, büyükse H0 kabul etmektedir. Sonuca göre H0 kabul edeceğiz.

Sonuç: H0= Kız ve erkek öğrencilerin matematik dersine tutum puanları arasında anlamlı bir fark
yoktur.

Bir başka yazıda görüşmek üzere.

Henüz hiç yorum yapılmamış.

Yorum yazmak için giriş yapmanız gerekli