Eeng.Content @Eeng.Content_2475

AND (VE) KAPISI

AND (VE) KAPISI NEDİR?


AND ya da Türkçe anlamıyla VE kapısı temel mantık kapıları arasında yer almaktadır. Temel olarak en az 2 giriş ve bir çıkıştan oluşur. Aşağıdaki figürde iki girişli AND kapısının sembolü gösterilmektedir.

AND GATE SYMBOL


A ve B giriş uçlarını, F çıkış ucunu temsil etmektedir. AND kapısı mantıksal olarak ‘VE’ işlemini yapmaktadır. Tipik çarpma işlevi görevi görmektedir. AND kapısının fonksiyonu şu şekilde gösterilmektedir.


---> A.B


AND kapısının girişlerine uygulanan değerlere göre gözlemlenen çıkış değerleri değişmektedir. Uygulanacak giriş ve çıkış değerleri için oluşabilecek tüm kombinasyonlar aşağıdaki şekilde verilen doğruluk tablosunda gözlemlenebilir. 


DOĞRULUK TABLOSU


AND GATE TRUTH TABLE   EASTPAK, hosting seçimi


Doğruluk tablosundan da görülebileceği gibi giriş değerlerinin her ikisinin de 1 olduğu durumlarda çıkış değeri 1, diğer durumlardaysa 0 olarak gözlemlenir.


Ek olarak AND kapısı Logisim simülasyon programı oluşturularak da uygun giriş ve çıkış değerleri verilerek sonuçlar gözlemlenebilir. Aşağıdaki resimlerde Logisim programı kullanılarak oluşturulmuş AND kapısı görülmektedir.


AND GATE LOGISIM

AND GATE LOGISIM

AND GATE LOGISIM

AND GATE LOGISIM

Logisim programı mantık kapılarıyla devre oluşturmak için oldukça kullanışlı bir program. Oluşturulan devrenin doğruluk tablosu ve Karnaugh haritasını da programda görebiliyorsunuz. Ek olarak herhangi bir Boolen cebiri ifadesini girdiğinizde devre program tarafından otomatik olarak oluşturuluyor.


AND Kapısının İç Yapısı


AND kapısının iç yapısını oluşturan devre elemanları ise şunlardır:


  • Direnç
  • BJT Transistor
  • Gerilim Kaynağı


AND kapısının iç yapısı aşağıdaki şekilde gösterilmiştir.


AND KAPISI İÇ YAPISI VE DEVRE GÖSTERİMİ


Burada ilk transistörün kolektör bacağı gerilim kaynağından güç alır ve tetiklenir bu tetiklenmeyle birlikte ikinci transistörün kolektör bacağı da tetiklenmiş olur. İkinci transistörün emitter ucuna bağlı olan direnç sayesinde çıkış değerinin gözlemlenmesi sağlanır. Bu devrede 5V’luk değerin lojik ifade de 1’i temsil ettiğini unutmayın.


Ek olarak elektriksel devre kurularak da AND kapısının işlevi elde edilebilir. Bunun için gerekli olan devre elemanları:


  • Buton (Anahtar)
  • Gerilim kaynağı
  • Lamba


Devre aşağıdaki şekilde gösterilmiştir.


AND KAPISI İÇ YAPISI VE DEVRE GÖSTERİMİ


Devrede kullanılan A ve B butonları girişleri temsil eder. F olarak adlandırılmış olan lamba ise çıkış ucunu temsil etmektedir. Devrede gerilim kaynağı 12 Volt olarak kullanılmıştır. Devreden de anlaşılacağı üzere her iki buton kapalı olduğunda devreden akım geçer ve böylece lamba yanmış olur. Daha açık ifade edecek olursak butonlar kapalı olduğunda lojik 1’i temsil eder. Açık olduğu durumdaysa lojik 0’ı temsil eder. AND kapısının fonksiyonundan her iki giriş 1 olduğunda çıkışın 1 olduğunu biliyoruz. Devrede de benzer şekilde her iki buton lojik 1 konumunda olduğunda lamba yanar. Yani lojik 1 değerini verir.


Yukarıda verilen AND iç yapısı ve AND devresi Proteus simülasyon programı kullanılarak çizilmiştir.


İçeriği faydalı bulduysanız beğenmeyi ve yorum yapmayı unutmayın :)...


---> Bir sonraki yazıda OR mantıksal kapısı detaylı şekilde açıklanacaktır. 

7

Henüz hiç yorum yapılmamış.

Yorum yazmak için giriş yapmanız gerekli