Ayşe Aslan @Ayse_Aslan_2469

Parkinson Yasası - Zamanı Verimli Kullanmak

İngiliz tarihçi ve yazar Cyril Northcote Parkinson, 1955’te The Economist’te yayınlanan bir makalenin açılış satırına “Bir iş, daima, bitirilmesi için kendisine ayrılan sürenin hepsini kapsayacak şekilde uzar.” yazdı. Bu söz ilk olarak mevcut bürokratik sistemi eleştirmek için yazıldı, sonrasında ise geliştirilerek ‘Parkinson Yasası’ olarak anılmaya başlandı.

Çalışma hayatımızda ve  günlük hayatımızda sıkça karşılaştığımız bir durumdan bahsediyoruz aslında. Bazen ertelediğimiz işler yüzünden, bazen başımıza gelen olaylar yüzünden 1 haftalık işi 1 günde yapmamız gerekebiliyor veya 10 saatlik iş için 2 saatimiz kalmış olabiliyor. Tam da bu durumda aslında kısa zamanda da bu işleri halledebileceğimizi farkına varıyoruz. Hatta bazen 1 hafta boyunca uğraştığımız işlerin 1 günlük işlerden daha kötü olduğunu görüyoruz. İşte bu noktada, daha önce bunu fark etmiş, hatta yazıya dökmüş birinin satırlarını okuyoruz.


 “Bir iş, daima, bitirilmesi için kendisine ayrılan sürenin hepsini kapsayacak şekilde uzar.”

parkinson yasası



Peki bunu nasıl kendi lehimize kullanabiliriz?


-Verimli bir şekilde erteleyin: Yapılması gerekenleri analiz edin. Bunu yapmanın ne kadar zamanınızı alacağını hesaplayın. Mesela hafta sonu tamamlamanız gereken bir rapor olduğunu düşünün. Eğer cuma akşamından itibaren raporu yazmaya başlarsanız bu tüm hafta sonunuzu kapsayacaktır. Raporu yazmanızın 3 saatinizi alacağını düşünüyorsanız pazar akşamı yazmaya başlayabilirsiniz. Bu sayede verimli bir zaman geçirirsiniz.


-Zamanınızı sınırlayın: Yapılması gerekenler için belirli zaman dilimleri belirleyin. Mesela her gün sabah 10 dakika mailleriniz kontrol edin. Ya da sınava hazırlanırken 30 dakika içerinde bir Türkçe konusunu öğrenmeyi hedefleyin. Sınırlı teslim tarihi sebebiyle daha verimli çalıştığınızı fark edeceksiniz. Ayrıntılı bilgi için ‘Pomodoro Tekniği’ni inceleyebilirsiniz.


-Görevlerinizi önceliklendirin: Yapılması gerekenleri hem önem sırasına hem de ne kadar zamanda yapılacağına göre sıralayın. Eğer kısa sürede bitecek işler varsa önce onları halledebilirsiniz. Mesela gün içerisinde ev sahibinizi aramanız gerekiyorsa bunu hemen halledebilirsiniz. Bu sayede kısa zamanlı işlerin aklınızı meşgul etmesinin önüne geçebilirsiniz.


Zamanınızı ayırıp okuduğunuz için teşekkür ederim, sonraki yazılarımda görüşmek dileğiyle.


Kaynaklar:

1

2

3

6
Ayşe Aslan @Ayse_Aslan_2469

Beğenmenize sevindim :)

Ali Bulğur @Ali_25_02

Kısa ve öz olmasını beğendim. 👍

2

Yorum yazmak için giriş yapmanız gerekli