Alperen Şahin @AlperenSahin

Tıp Okumak ve Doktor Olmak


Doktor olmak...İlk olarak şunu söylemeliyim ki çok gurur verici bir meslek. İnsanların hayatlarına dokunabiliyor olmak güzel bir duygu. Onlara yardımcı olabilmek sorunlarına çözüm yada çözümler bulabilmek. Bir hayır duası alabilmek çok özel.



an image of...



   Evet girişte de söylediğim gibi asil bir meslek fakat bu asillik yanında pek çok zorluğu da getiriyor. Yanlış bir tedavi bazen insanların hayatına mâl olabiliyor. Kısacası son derece sorumluluk gerektiren mesleklerden ama bana sorarsanız burada insanlara faydalı olabilmenin getirdiği mutluluk bu sorumluluktan daha değerli. 


Doktor olmaktaki tek zorluğun bu sorumluluğun olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Asıl zorluk doktor olabilmenin kendisindedir. Yani asıl zorluk doktor olabilmektir. Her şeyi öğrenmek gerçekten zor. 6 yıllık eğitimde onlarca ders onlarca konu üst üste koyduğumuzda boyumuzu 2 ye 3 katlayacak kadar kitap bunların hepsini düşününce ne kadar zor bi eğitimden geçildiğini anlayabilirsiniz. Yılın daha ilk sınavına 2 hafta gece gündüz günde ortalama 10 saat çalışıp 60 alıyoruz .İşin sonunda ne olursa olsun tüm eğitimin ne için verildiğini kavramak basit. Karar anı geldiğinde hata yapmamak. İşte tüm bu çalışmalar bunun için zamanı geldiğinde doğru kararlar verebilmek, insanlara öncelikle zarar vermemek sonrasında faydalı olabilmek.


Bu düşünce tarzı Hipokrat ' dan yerleşmiştir.


Primum Non Nocere   Sky, Lamba, Japonselami, Gece, Night, Gökyüzü, Japanese, Lamp


Doktorlukta ilk kural ''Primum non nocere'' Türkçesi ''Önce zarar verme'' yani biz doktorların görevi ilk önce hastaya zarar vermemektir. Bu söz Hipokrat'a aittir. Hipokrat tıbbın babası olarak tanınır. Hastalıkların batıl inançlara yada büyüye değil tıbbın temel ilkelerine bağlı olduğunu savunmuştur. Hekimlik Andı da Hipokrat'a aittir. Hatta halk arasında Hekimlik Andı yerine Hipokrat yemini kalıbı kullanılır.


Hipokrat 2

İşte en başa geri dönüyoruz hasta olan kişiye öncelikle zarar vermemek hatta ona faydamızın dokunması için biz tıbbiyelilerin çok okuması çok dinlemesi çok sorması çok araştırması gerekiyor.


Tıp doğası gereği zordur. Zor da olmalıdır çünkü bir makineyle yada başka bir şeyle değil direkt olarak insanla ilgileniyoruz. İnsan sağlığı bu dünyadaki her şeyden daha değerlidir.

Doktorluğun zor olmasıyla alakalı aklıma şu geldi. Bir gün bir kalp cerrahı ve sanayi ustası karşılaşmışlar ve sanayideki usta kalp cerrahına şakayla karışık ''Doktor Bey aslında ikimizde aynı işi yapıyoruz, ikimizde hayata döndürüyoruz ikimizde tamir ediyoruz'' demiş kalp cerrahı biraz gülümsedikten sonra şu cevabı vermiş '' Kaçırdığın bir nokta var usta tamir ettiğin motor duruyor. Senin de bildiğin üzere bizimkinin durmaması gerekiyor'' ve usta cerrahı doğrular şekilde kafa sallamıştır.


İşte böyle zor ama bir o kadar eğlenceli , gururlu , asil meslektir doktorluk. Bazen günleriniz kütüphanelerde geçer ama olsun bu yolda olması gerekende bu. Ufak bir detayı bile atlayamazsınız ya karşıma çıkar diye.


Kısacası Tıp okumak ve Doktor olmak zordur fakat bu kutsal meslek bunu gerektiriyor. Psikolojik olarak zorlansak da eğitim bittikten sonraki hayatımızı düşünerek motive oluyoruz. Zordur fakat bu doğası gereğidir


Son bir şeyden bahsedeyim. Sağlıkta bakım çok önemlidir. Elz Kozmetik'in Peptix Dökülme Karşıtı şampuanı, içeriğindeki 5 farklı peptit kompleksi ile saç dökülmesini engellemeye, saçın sağlıklı olarak uzamasına ve yeni saç oluşumuna yardımcı olur. Şu linkten detaylı inceleyebilirsiniz


https://elzkozmetik.com/


İçimden geldiği gibi yazdım. Umarım doktorluk hakkında biraz bilgilendirebilmişimdir.


Bir sonraki Blog ' da ise Türkiye de üniversite okumanın yada öğrenci olmanın nasıl olduğundan bahsedeceğim. Takipte kalın sevgilerimle...













7
Alperen Şahin @AlperenSahin

Blogu yazdıktan sonra gördüm bir sonraki blogla katılacağım Teşekkürler

Özgür Çağdaş @ozgur_cagdas

eline saglik. ufak not duseyim tag ekleyerek blog yarismasina da katilabilirsin

Yorum yazmak için giriş yapmanız gerekli