Alperen Şahin @AlperenSahin

Solucanla Kanser Teşhisi mi?

Hepinize yeni bir blogdan merhaba. Yine gittim, okudum, araştırdım ve ilginç bir konu daha buldum geldim. Sizinle paylaşmak için sabırsızlanıyorum ama öncesinde ufak bir teşekkür etmeliyim. Küçüklükten beri okumayı araştırmayı severim ve bunu her zaman kendim için yapmıştım. Fullsepp bana bu araştırmalarımı sizinle paylaşabilme imkanı sağladı bunun için Fullsepp'e teşekkür ederim. Artık sadece kendim için bir şeyler okumuyorum ya da araştırmıyorum. Sizlere anlatabilmek için de okuyorum ve bu şekilde vaktimi iyi kullanıyorum. Fullsepp benim iyi alışkanlıklarımdan biri gibi görünüyor bu çok hoş bir durum. Yazıma başlamadan bunlardan bahsetmek istemiştim. Tekrardan teşekkürler Fullsepp

Eveeeet başlıyoruz. Solucanlarla erken kanser teşhisi... Bilim yine sınır tanımıyor. Solucanlarla kanseri nasıl bir araya getirdiniz yahu. Bu bilim adamları yok mu ne ilginç insanlar 😂 . Konuya derinlemesine girmeden önce kanser ile ilgili birkaç bir şey söylemek istiyorum.

Hepimiz biliyoruz ki kanser zor bi hastalık. Etrafımızda bu hastalığa yakalan insanlar illaki vardır. Dışardan bile ne kadar zor görünüyor değil mi ? Ben yaşamadım fakat bir doktor adayı olarak hastaneye gittiğimde çok karşılaşıyorum ve diğer hastaların kanserli hastalara nazaran iyi durumda oldukları kanaatine varıyorum. Sadece fiziksel olarak da değil , psikolojik olarak da çok zor bi hastalık. Hastalar genelde kimseyle konuşmak istemiyor, yalnız olmayı istiyor .Bazıları var ki ailesini bile istemiyor yanında.

Kendi gördüklerimden de bahsetmek isterim. Okulda Leyla'dan Sonra isimli bir kulüp var. Bu kulübe üyeydim geçen yıl ve birçok etkinliğinde aktif rol aldım. Bu kulüp hastanede yatan çocuklarla bizi yani tıp fakültesinde okuyan öğrencileri buluşturuyor. Öğlen araları ya da okul çıkışlarında kutu oyunları, oyun hamurları ya da boyama setlerini yanımıza alıp çocuklarla 1 saat boyunca tanışmaya, konuşmaya ,oynamaya gidiyorduk. Ben de bu sene 20 defa gitmişimdir belki.

Çok fazla hasta çocuğumuzla tanıştım. Hepsinin çeşitli hastalıkları vardı. Yıl boyunca pandemiden dolayı kanserli arkadaşlarımızla görüşme imkanımız hiç olmamıştı. Yıl sonuna doğru sadece bir ekip 23 Nisan'ı kutlamak için onlarla görüşebilme imkanı buldu. Beni de o ekibe dahil ettiler. Daha önce Nefroloji ve Adölesan bölümlerinde ziyaretlere gitmiştim ve oynamaya gittiğim çocukların durumu hep değişkendi bazıları çok eğlenceliydi bazıları utangaçtı ama utangaç bile olsalar oyunlar oynayarak onları eğlendirebiliyorduk. 23 Nisan etkinliğinde Onkoloji bölümündeki hasta arkadaşlar ile oyun oynamaya gittiğimizde çok üzülmüştüm. Hâlâ dün gibi aklımda.

Net olarak gözlemlediğim diğer hastalardan çok farklı olduklarıydı. Farklı demem sadece onların sağlığı değildi . Onlardaki asıl farklılık psikolojileriydi. Bir çocuk oyun oynamak istemez mi ? Evet bazıları istemezmiş . Onlara tek tek hediye götürmüştük sadece hediyemizi kabul ettiler. Oysaki müzik ekibimiz vardı palyaço vardı boyalar, balonlar oyun hamurları ve onlarca kutu oyunu vardı fakat onlar hiçbirini istemiyordu . Yalnız kalmak istiyorlardı. Diğer bölümlerdeki çocuklar olsa bizi kapıda karşılarlardı. "Lütfen benimle oynar mısınız derlerdi?" O gün kanserli miniklerimiz için çok üzülmüştüm ve bu hastalığın tedavisinin bir an önce bulunması için dua etmiştim.

Evet o günden beri ne zaman kanserle ilgili yeni bir gelişme olsa hemen bakmaya çalışıyorum. Ne olmuş ne bulunmuş diye araştırıyorum. Gelişmeleri takip etmeye gayret ediyorum. İşte bu gün de size kanserle ilgili güzel bir gelişmeden bahsedeceğim.

an image of...

Sizin de bildiğiniz üzere kanserdeki en önemli etkenlerden biri onun erken teşhis edilebilmesidir. Ne kadar erken teşhis edebilirsek o kadar iyi savaşabiliriz kanserle. Kanser teşhisi için kullanılan mevcut tarama testleri genel olarak yüksek maliyet ve düşük doğruluk payı gibi sorunlar içerebiliyor. Bu testlerin yapılması için de tıbbi müdahale gerekiyor.

Son zamanlarda yapılan araştırmalar ile kanser hastalarının nefes ve idrar örneklerinde bazı uçucu organik bileşiklerin olduğu tespit edildi. Dolayısıyla bu bileşiklerin tayini ile kanserin erken teşhisi yapılabileceği düşünüldü. Bu da çeşitli canlıların bileşiklerin kokusuna verdikleri tepkilerle yapılmaya çalışıldı.

Bu canlılardan biri mikroskobik boyutlardaki nermatodlar ( yuvarlak solucanlar ). Nermatodlar yüksek koku hassasiyeti sayesinde sağlıklı ve kanserli hücrelerden salınan molekülleri ayırt edebiliyor. Bu sebeple yakın gelecekte kanser teşhisinde kullanılabilirler.

an image of...
Nermatodun akciğer kanseri hücreleri tarafından salınan bir bileşiğe doğru hareket ettiği tespit edildi. Güney Kore'deki Myongji Üniversitesindeki araştırmacılar bunu idrar ve tükürük örneklerinin kullanıldığı bir erken tanı testine dönüştürmeyi planlıyor.

an image of...

Nermatodlar kullanılarak yapılan çalışmalarda kanser hücrelerini tespit etmede yaklaşık %70 oranında başarılı olduğu bildirilmiş. Bu oranın yükseltilmesi için çalışmalar sürdürülüyor.

Nermatodların kokular için iyi bir hafızaya sahip oldukları biliniyor. Doğru şekilde eğitilmeleri ile tespit oranı yükseltilebilir ve tıbbi teşhislerde kullanılmaya hazır hale getirilebilir.

Bunun dışında nermatodların kolay yetiştirilmesi , yer kaplamaması ve testlerde vücuda dışardan herhangi bir müdahaleye gerek duyulmaması gibi durumlarda nermatodların ajantajları arasında. Yakın gelecekte nermatodların başarı oranları arttırılarak daha sık kullanılması düşünülüyor bu sayede kanserler daha erken teşhis edilebilecek ve daha çok insan bu hastalıktan kurtulabilecek .

Buraya kadar okuduğunuz için teşekkürler elimden geldiğince açıklamaya çalıştım.

Reklam arası

https://www.gerusta.com/ sitesinde ilginç tasarımlar var bir göz atabilirsiniz.

Yorumunuz varsa aşağı kısımda belirtirseniz çok memnun kalırım.

Sağlıkla ve mutlulukla kalın

✌✌
3

Henüz hiç yorum yapılmamış.

Yorum yazmak için giriş yapmanız gerekli