Alperen Şahin @AlperenSahin

10 Maddede Üniversite Öğrencisi Olmak




   Üniversite...Üniversite deyince aklıma ilk olarak kampüs geliyor. Kampüs,kompleks üniversite deyince bende çağrışanlar. Durum tam olarak da bu eğitim öğretim ile alâkalı aklınıza gelebilecek her şey orada. Bu söylediğimi sadece fakülteler olarak algılamayın. Yurtlar , Spor Salonları , Kafeler , Restoranlar , Hastaneler daha aklıma gelmeyen onlarca yapı onlarca yer var. Üniversitedeki kompleks yapı sadece bunlarla da sınırlı değil.




   Öğrenciler de birbirinden çok farklı. Bırakın Türkiye'nin her şehrinden dünyanın her yerinden öğrenci var. Farklı fakülteler farklı öğrenciler. Şimdi baktım örnek olarak da vereyim Erciyes Üniversitesinde 19 fakülte , 1 yüksekokul , 2 meslek yüksekokulu , 7 enstitü , 6 bölüm , 42 Araştırma Merkezi ve 1350 yataklı gelişmiş bir uygulama hastanesi varmış. Şu çeşitliliğe bakar mısınız? 42 Araştırma Merkezi hepsi farklı konularda çalışıyor. İşte şimdi en iyi yeri geliyor. Üniversite dediğimiz bu yer tüm bu farklılıkların yanında herkesi tek bir çatı altında topluyor. Hadi gelin beraber bu kompleks yapıyı 10 madde de inceleyelim



1-Dersler

    


   İlk olarak derslerden başlamak istedim çünkü buraya gelmemizdeki yegâne amaç eğitim görmek. Bu yüzden en önemli madde ''Dersler'' dir. 



   Bazı kriterleri lise ile kıyaslayarak anlatacağım. Üniversiteye ilk geldiğimde şunu fark ettim. Bir kere lisedeki tekdüzelik yok. Yani şöyle söyleyeyim bir ders veya bir hoca yılın başından sonuna kadar sizinle devam etmiyor. Üniversitede bir dersi onlarca hoca anlatabiliyor. Bazen dersiniz güz döneminde bitebiliyor. Hatta tıpta 2 ayda bile dersler değişebiliyor. Bu güzel bir durum sıkılmanızı önlüyor ve sürekli farklı şeylerle karşılaştırıyor sizi.


    

   Kısacası derslerdeki durum böyle sürekli bir değişim var ve bu değişim benim hoşuma gidiyor.


an image of...


2-Derslikler



   En önemli şeyin ders olduğunu söylemiştik. Peki bu dersler nerede yapılıyor ? Nasıl sınıflarda neler kullanılarak yapılıyor ? Üniversitelerin sevdiğim yanlarından biri de uygulamalı dersler çok çeşitli olması .Sürekli farklı yerlerde eğitim görüyorsunuz. Örneğin bir gün Anatomi Laboratuvarı'nda bir gün Histoloji Laboratuvarı'nda bir gün Mikrobiyoloji Laboratuvarı'nda bir gün Fizyoloji Laboratuvarı'nda dersiniz olabiliyor. Böylece sürekli farklı ortamlarda oluyorsunuz. Bu sizin daha çok odaklanmanızı sağlıyor. Teorik olan dersler ise ''Amfi'' denilen büyük sınıflarda anlatılıyor. Sınıfın mevcutlarına göre büyüklüğü değişen amfiler sinema salonlarını andırıyor.


   Kısacası derslikler bölümünüze göre çok değişiyor fakat yine lisedeki tekdüzelikten çok farklı bir ortam var.


an image of...


3-Hocalar

  

   Evet en ikilemdeki madde bu olacak herhalde çünkü üniversitedeki hocaları tek bir kalıba sığdırmak mümkün değil. Sadece slaytta ne yazıyorsa onu okuyanlar da var tek bir derste her şeyi öğreten de. Üniversitedeki Öğretim üyeleri , proflar vb. tamamen hangi üniversitenin hangi bölümüne gittiğinize bağlı. Bu üniversite tercihinde de düşünmemiz gereken bir konu ama şunu söylemem gerekiyor pırlanta gibi insanlar var sizinle ilgilenen size değerli olduğunuzu hissettiren. Bu hocaların peşinden gitmek onların tavsiyelerine uymak size çok şey katacaktır buna eminim.


Aziz Sancar

4-Yurt/Ev



   Barındığınız yer iki seçenek olabilir. Öncelikle yurtlardan bahsedeyim. Ülkemizde eğitime yatırımın az olduğunu yurtlardan anlayabiliriz. Benim fikrimce yurtların otellerden farksız olması gerekiyor çünkü okumak gerçekten zor. Yurtların okuldan çıktığında koşa koşa gidebileceğin yerler olması lazım. Yurtlar gençlerin kaldığı yerler özellikle sosyal etkinlik açısından tüm yurtlar eksik fakat bazı yurtlar var ki yapılacak hiçbir aktivite yok. Böyle olmaması lazım yurda gittiğimizde acaba bugün nasıl sosyalleşsek diye konuşmalıyız ama gelin görün ki böyle yerler değil yurtlar. Ben dahil tüm gençlere çok yazık ekonomimizin çok daha fazlasını eğitime ayırmalıyız.



   Şimdi ev konusuna değinelim aile yanında kalanların bir düzeni var zaten bu yüzden derslere ya da sosyalleşmeye daha çok vakit ayırabiliyorlar.


   Aile yanında kalmayarak okuduğu şehirde eve çıkanlar da var. Bu hâlâ tartışma konusu kimisi bunu önermiyor fakat bence kendi ayaklarımız üzerinde durmamızı sağlıyor ama eve çıkanlarda vakit konusundan sıkıntı çekebiliyor. Eve çıkmak gerçekten çok zor bir karar yemekler , hijyen ev arkadaşları bunlar önemli şeyler. Şuna değinmeden de geçemeyeceğim eve çıktığı halde sürekli hazır beslenen öğrenciler oluyormuş ,çok sağlıksız. Fast food ile hayat geçmez bir defa iki defa olabilir fakat sürekli olmaz. Umarım ilerde çok hastalıkla uğraşmak zorunda kalmazlar.


   Sonuç olarak barınmada en zor seçenek aileden ayrı eve çıkmak bunu iyi değerlendirenler de var kötü değerlendirenler de. Yurtların ise çok değişmesi lazım daha sosyal daha ilgi çekici yerler olmalı. Bizi odamızdan çıkmaya zorlamalı.


an image of...



5-Yemekler

    


   Anlayacağınız üzere yine iki maddede inceleyeceğiz. Bunlar yurt yemekleri bir de evde kendi yapanlar.


   Yurt yemekleri orta derece oluyor. Anne yemeklerini tutmaz ama yine de güzel. Devlet yurtlarda akşam 13 sabah 6 tl yardım yapıyor çok yetersiz. Bunun da arttırılması lazım bazen çok yetersiz kalabiliyor.


  Evde yapanlar ise bunu öncesinde düşünmüştür diye tahmin ediyorum. En büyük sorun kendi yemeğini her zaman yapabilecek misin ? Yorgun olduğunda ya da geç saatlerde bile kendine yemek yapabilecek misin? Bunları iyi düşünmek lazım.

an image of...



6-Ulaşım


  Ulaşım konusu yine üniversiteden üniversiteye değişiyor . Bu kriter de ailenizin yanında ya da kendi evinizde kalmanıza bağlı. Eğer aile yanında kalmıyorsanız bu eve çıkmadan ya da özel yurt vb. bir yerde önce düşünmeniz gereken bir konu özellikle büyük şehirlerde ulaşım her geçen gün zorlaşıyor. Okula otobüsle gidip gelmek insanı çok yoruyor. Sabah derse geldiğinde sıraya oturduğunuz an yorgun düşüyorsunuz. Yani bu konuda çokça değişkene bağlı fakat eğer imkanınız varsa üniversiteye yakın yerlerde ikamet etmek en mantıklısı.

an image of...




7-Arkadaşlık ve Ortam



   Evet en zevkli maddelere geliyoruz. Üniversitede kurulan arkadaşlıklar kalıcı olabiliyor çünkü aynı mesleği yaptığınız için iş hayatına atıldığınızda bile arkadaşınızla iletişim halinde oluyorsunuz. Özellikle tıp fakültesinin uzun eğitimi kalıcı arkadaşlıklar oluşturuyor. Bu çok güzel bir duygu üniversiteye birlikte gidiyorsunuz ders aralarında berbersiniz okuldan sonra birlikte vakit geçiriyorsunuz. Kütüphanelere birlikte gidiyorsunuz herhangi bir kulüp yada sosyal aktiviteyi hep beraber yapıyorsunuz. Arkadaşlık kurmak güzel şey . Yalnızlık Allah'a mahsus... İnsan yanında arkadaşları olsun istiyor. Sohbet etmek bi kahve içmek istiyor. 


   İyi insanlarla karşılaşmak da çok önemli ilk başta söylediğim gibi üniversite çok farklı bir ortam her türden insan oluyor. çokça garipseyeceğiniz şeyler görüyorsunuz. Bu belki sizin kültürünüzden belki yetiştiğiniz ortamdan hatta yetiştirilme şeklinizden kaynaklı olabiliyor. Dileğim herkes iyi arkadaşlık yapabileceği kişilerle tanışsın ve iyi vakit geçirsin. Ben bu konuda çok şanslıyım😊😊. 

an image of...


   8-Kulüpler



   Evet yine derslerden dolayı üzerinizde olan stresi atmanızı sağlayan ekip çalışmasının nasıl yapıldığını size öğreten keyifle vakit geçirebileceğiniz bir ortam. Kulüpler üniversitedeki en güzel olaylardan biri. Kulüpler iki farklı şekilde olabiliyor. Birincisi sizin okuduğunuz bölüme göre değişen daha çok bölümünüzle alâkalı( Örneğin tıp fakültesindeki Kök Hücre Kulübü ya da Bilimsel Araştırma kulübü ) İkincisi ise üniversite geneli kulüpler. 


   Bölümünüzdeki kulüpler sizi okuduğunuz bölüme bağlıyor. Üst sınıflarla tanışma imkanınız ve ufak da olsa gelecek planlamanız oluyor. Sizi iş hayatına hazırlayan , ekip çalışması olunca nelerin yapılabileceğini gösteren yerler kulüpler. İlerde CV ' nizde yazabilecek büyük etkinlikler bile oluyor. İkinci türdeki kulüpler ise çok daha fazla eğlenmenizi diğer fakültelerden arkadaşlık edinmenizi sağlıyor. Eğlence arayanlar için birebir bi ortam . Dans Müzik Satranç ... Aklınıza gelebilecek tüm kulüpler var . Kesinlikle öneririm çünkü çevre edinmenizi sağlıyorlar.  Hem fakültenizden hem diğer fakültelerden arkadaşlarınız oluyor . Bu da herkesin isteğidir diye düşünüyorum .Katılın size faydası olacaktır buna adım kadar eminim.


an image of...


9-Sosyal Aktiviteler


Evet aslında 8. maddenin devamı gibi ama sosyal aktiviteleri yapabileceğiniz tek yer kulüpler değil aklıma gelenleri size sıralayayım. En kolay ulaşabileceğiniz yer kaldığınız yurtlar olabilir çok çeşitli kurslar oluyor antrenörlük eğitimi bile var onu gördüğümde çok şaşırmıştım. Sosyal aktiviteler yaşadığınız yere göre de çok değişebiliyor ama belediyeler de sosyal aktivite yapmanızı sağlayan yerlerden bir tanesi. Aslında sosyal aktiviteler her zaman oluyor bu biraz da sizin ilginize bağlı. Araştırma yaparsanız ( İnternetten bakabilirsiniz ya da Üniversitede olan üst sınıflara sorabilirsiniz.) göreceksiniz. sosyal aktivitelere katılabileceğiniz bir yer de Üniversitedeki spor salonları, çok kapsamlı oluyorlar fakat biraz dolu olabiliyor ama yine de ziyaret edebilirsiniz size daha detaylı bilgi vereceklerdir.

an image of...


10-Kütüphaneler


Üniversite okumanın bir güzel nedeni daha. Özellikle sınav haftası kütüphanelerle daha içli dışlı oluyorsunuz. Okuduğunuz şehre göre değişir fakat genel olarak Türkiye'nin tüm illerinde çok sayıda kütüphane var ve bu kütüphanelerin bir çoğu çok güzel. Kütüphane alışkanlığı en güzel alışkanlıklarımdan biridir. Çok da severim gitmeyi . Gecelediğim de olmuştur. Kimi zaman arkadaşlarımla görüşmek için bile gittiğim olmuştur kütüphaneye. Kahve içmek için herhangi bir kafeden değerlidir benim için kütüphaneler. Akşam eve döndüğümde o gün 10 saat de ders çalışmış olsam bile yorgun olmam çünkü kütüphanelerin bende uyandırdığı hissiyat çok başka .Kütüphaneye birlikte gitmek birlikte çıkmak son derece zevklidir benim için . Kitaplar bana huzur veriyor. Kafamı kaldırıp baktığımda iyi hissediyorum. Aslında bu durum çoğu kişide böyle kütüphane ortamına alışanlar başka yerde çalışmakta zorlanıyor. Önyargılı olmamak lazım birçok arkadaşımı kütüphaneye alıştırmışımdır. Belki de arkadaşlarınızla yapacağınız en faydalı aktivite kütüphaneye gitmek olabilir.

an image of...




Bonus madde olarak üniversitede bakım da çok önemlidir.


Elz Kozmetik'in Peptix Dökülme Karşıtı şampuanı, içeriğindeki 5 farklı peptit kompleksi ile saç dökülmesini engellemeye, saçın sağlıklı olarak uzamasına ve yeni saç oluşumuna yardımcı olur. Şu linkten detaylı inceleyebilirsiniz. 


https://elzkozmetik.com/


Bu Blog ile umarım sizi bilgilendirebilmişimdir. Geri dönüşlerinizi yorumlar kısmında bekliyorum . Sağlıkla ve mutlulukla kalın. Teşekkürler 😊😊💕💕











5
Alperen Şahin @AlperenSahin

Bu yazı hakkında geri dönüşlerinizi bekliyorum.✌✌

1

Yorum yazmak için giriş yapmanız gerekli