Flip Learning Nedir?
Ya da Türkçe karşılığıyla ‘’Ters Yüz Eğitim’’ desem bir şey çağrıştırır mı? Kısa bir süre öncesine kadar benim için her ikisi de bir anlam ifade etmiyordu. Eğer siz de benim gibi bu kavramla ilk kez karşılaşanlardansanız gelin bakalım, neymiş bu flip learning?
Flip learning, öğrencinin konuyu ders öncesinde sağlanan materyaller aracılığıyla öğrendiği ve ders saatinde ise konunun hazmedilmesine odaklanan bir sistemdir. Ya da kısaca, dersin evde, ödevin sınıfta yapıldığı bir değişik sistem de diyebiliriz.
Sürekli teknoloji geliştiği için artık öğrenmenin daha kolay olduğundan bahsedip duruyoruz. Peki ya o zaman neden bu gelişimden faydalanmıyoruz da yıllar önceki eski sistemde bir değişiklik yapmadan devam ediyoruz? Muhtemelen başımıza pandemi gibi bir felaket gelmese hibrit eğitim konusunu da şu an tartışmıyor olacaktık. İşte Militsa Nechkina sanki bu soruyu sormuş da daha iyi bir alternatif olarak bu eğitim sistemini tasarlamış.
Bu sistemde öğrenci konuyu bireysel olarak öncesinde çalıştığı için derse aklında bazı sorularla gelir ve böylece derste bu anlaşılmayan daha detay noktalara odaklanılabilir.
Düşündüğüm zaman geleneksel eğitim modelimiz bu konuda çok zayıf kalıyor. Hatta durumumuzu anlatmak için çok popüler olan ‘’Sınıfta anlatılan vs. Sınavda çıkan/Ödevde istenen’’ şeklindeki capsleri hatırlatmak yeterli olacaktır. Derste her şeyi anladığınızı düşünürken, bireysel çalışma kısmına geçtiğinizde beyninizin pek çok cevapsız soruyla dolduğu olmuştur belki. İşte flip learning tam da bu soruna çözüm olmayı vadeden bir sistem.
Ders, öğrencilerin grup şeklinde problemler üzerinde çalıştığı ve akademisyenin rehberlik ettiği bir düzende ilerler. Böylelikle dersler daha interaktif geçer. Öğrencinin dikkati canlı kalır ve öğrenme kolaylaşır.
Öğrenmeyi kolaylaştırma kısmı başka bir açıdan daha geçerlidir. O ise, kalabalık sınıflar içerisinde kaybolup giden biz öğrenciler.
Her öğrencinin öğrenme hızı ve stili farklı. Sınıfta bir saat içerisinde herkesin dersten aynı verimi almasını beklemek biraz mantıksız oluyor. Pek çok öğrenci dersi yakalamakta zorlanabiliyor. Flip learningle ise konuyu dersten önce ya da sonra istediğimiz tempoda ve istediğimiz sayıda dinleme şansımız var.
Flip learning, deneyimlediğim ve hakkında okuduğum kadarıyla eğitimi çok daha efektif bir hale getiriyor. Pandemiyle birlikte eğitime teknolojiyi çok daha fazla katmaya başlamışken, sistemsel olarak da bir değişikliğe gidilmesini umuyorum.
Henüz hiç yorum yapılmamış.