Kembo @Kembo_1367

Kitap Okuma Alışkanlığı Kazanmak İçin En Etkili 8 Yol

Şuan yaklaşık 3 yılda 150 kitabı geçtim ve maratonuma hala devam ediyorum. Deneyimlerimi sizinle paylaşmak adına bu makaleyi yazmaya karar verdim. Ayrıca bana blogum ve linkedin hesabım üzerinden de ulaşabilirsiniz.

İşte sizin için derlediğim 8 maddelik, kitap okuma alışkanlığı kazanmak için en etkili yöntemler listesi. Siz hali hazırda bir okuyucu iseniz, sizi başkalaştıracak kitap tavsiyelerim ise burada.

  1. Bir hobi edinmenin en geçerli yolu, o hobinin çilesini çekmeye gönüllü olmaktır. Düşündüğünüz de bunun her hobi için geçerli olduğunu rahatlıkla anlayabilirsiniz. Her hobide mutlaka diğer insanların “bununla uğraşılır mı”, ya da “hiç çekemem” diyeceği bir taraf vardır ve gerçekten o hobiye gönüllü olanlar bu taraftan zevk alır. Zaten o çileyi çekemeyenlerde mükâfatı alamayacak ve azınlık bir kesim buna ulaşacaktır. Bunun balıkçılıktan, kampçılığa, oyma işlerinden çok farklı hobilere kadar her hobide aynı olduğunu fark edebilirsiniz. Diyeceksiniz ki kitap okumanın ne çilesi yâda ne beledi olabilir? Takdir edersiniz ki kitap okumak alışkanlığı ciddi anlamda zaman ayırmayı ve özveride bulunmayı gerektirir. Günümüzde ise kitap okumak tercih edilen bir zaman geçirme yolu değil. Diyeceğim oku kitap okuma hobisi edinmek ve bunu düzenli olarak yapmak istiyorsanız gerçekten istemelisiniz. Gerçekten gönüllü değilseniz boşuna uğraşmayın.
  2. Kitaplarda, film ve diziler gibi farklı türlere ayrılmaktadır ve herkes her kitabı okumak istemez veya beğenmeyebilir. Öncelikli olarak kitapları kurgu kitaplar ve kurgu dışı kitaplar olarak iki ana gruba ayırabiliriz. Daha sonra ise kurgu kitaplar yani romanlar distopya, ütopya, fantastik, aşk romanı, tarihi roman, polisiye gibi birçok farklı alt dala ayrılır. Kurgu dışı kitaplarda ise popüler bilim, tarih, felsefe, seyahatname gibi alt türler görebiliriz. Eğer kitap okuma alışkanlığı kazanmak istiyorsanız hoşlandığınız yada ilginizi çeken türlerde kitap okumanıza, okuma seçkilerinizi buna göre yapmanızda fayda vardır. Mesela ben kurgu kitaplarda en çok distopya romanları beğenirken, kurgu dışında ise genellikle popüler bilim okumayı tercih ediyorum.
  3. Yeni kitap okuma alışkanlığı geliştirmek isteyenler genellikle ne okuyacağına karar veremez. Bu noktada öncelikle kitap okumanın zevkini tatmak adına internette bolca bulabileceğiniz “mutlaka okunması gereken kitaplar” listelerine bakabilirsiniz. Bu listeler genellikle kolay okunan, okuyucuyu içine alan ve sürükleyen, genel toplum tarafından beğenilmiş kitaplardan oluşmaktadır. Bu kitapların basit görünmesi ise sizi aldatmasın, geneli çok başarılı yapıtlardır. Benim önerilerim simyacı veya hayvanlar çiftliği gibi kitaplar olacaktır.
  4. Microsoft’un kurucusu ve sahibi olan Bill Gates tam bir kitap kurdu, kendisi gün içerisinde sürekli kitap okumaya vakit ayırmasının yanında, yılda birkaç kez kendini 1 hafta inzivaya çekiyor ve sadece kitap okuyor. Bu süreçte bir sahil kasabasında bir gözlü bir eve giden Gates aynı zamanda dış dünyadan da soyutlanıyor. Aynı zamanda blogunda da her zaman kitaplara yer veren Bill Gates’in çok önemli bir tavsiyesi var. Kitap okuma alışkanlığı kazanmak istiyorsanız mutlaka günde en az 1 saat zaman ayırmalısınız. Yani ben 5 dakika sabah okurum, 10 dakika yatmadan önce bakarım şeklinde bir alışkanlık kazanmanız, kitabın kurgusunda bir konu bütünlüğü yakalamanız mümkün değil. Bu sebeple her gün mutlaka en az 1 saat ( bütün bir saat) ayırın.
  5. Geldik 5. Tavsiyeye. Benim kişisel olarak bu tavsiyem kendinize bir kanaat önderi belirlemeniz yönünde. Eğer görüşleri ve hayata bakışı sizinkine uyan, aynı zamanda da bol kitap okumayı seven bir kanaat önderi seçerseniz bu kişi sizi de teşvik edecektir. Bu bir yazar, gazeteci, bilim insanı, youtuber veya çevrenizden biriside olabilir. Bu noktada benim kanaat önderlerim Serdar Kuzuloğlu, Barış Özcan ve Emin çapa gibi isimler. Hepside tam bir kitap kurdu ve onların kitap aşkı beni hem daha çok kitap okumaya yönlendiriyor hem de onların tavsiyeleri ile çok farklı kitapları tatma şansı yakalıyorum.
  6. Sosyal medyadan uzak durun! Sosyal medyanın en büyük amacı ve tasarısı sizi o mecrada tutmaya devam etmektir. Bu sebeple sürekli olarak bildirim ve ilgi çekici içerikler ile dikkatinizi çekmeye çalışır. Ben kendi okuma maratonuma başlarken telefonumdan youtube harici bütün sosyal medya uygulamalarını sildim. Hesabınızı tamamen kapatmanıza gerek yok. Sadece telefondan silerek o mecraya ulaşmanızı zorlaştırabilirsiniz. Böylece ister istemez uzak kalacaksınız. Buda size hem daha çok konsantre olma şansı sağlayacak, hem de gün içerisinde bolca zaman sağlayacaktır. Telefonunuzun şarjı daha uzun gidecek olması da cabası. Sosyal medyadan uzak durmak için daha ileri tavsiyelerim ise burada.
  7. Geldik 7’ye. Ben size her zaman basılı kitabı öncelikli olarak tercih etmenizi öneririm. Her nekadar telefon ve tabletlerde ki E-Kitaplar çok daha kolay ulaşılabilir ve mantıklı gibi görünse de araştırmalar basılı kitapların algılama ve his olarak E-Kitaplardan bir tık önde olduğunu gösteriyor. Buna alternatif olarak e-mürekkep özellikli elektronik kitap okuyucuları alınabilir fakat onlarda bir alışkanlık edinmek için başlangıçta gereksiz maliyet kalemi olarak karşımıza çıkıyor. 
  8. Son olarak vereceğim öneri içinde bulunduğumuz korona günleri geçtikten sonra uygulanabilecek bir tavsiye. Eğer üniversite öğrencisi iseniz üniversite kütüphanenize değilseniz ilçenizde bulunan ilçe halk kütüphanelerine giderek kayıt olun. Kütüphanelerimizin kitap seçkileri kötü değil ve aradığınız çoğu kurgu kitabı bulabilirsiniz. Üstelik tamamen ücretsiz olarak tek seferde 3 tane kitap alabiliyorsunuz. Bu kitapları belli bir süre sonra geri teslim etme zorunluluğu belli bir süre içinde kitabı bitirmeye sizi ittiği gibi aynı zamanda ilk alışma evrelerinde kitaba para verme gibi bütçesi olmayanların problemlerini de ortadan kaldırıyor. Ben okuma maratonumda şuana kadar bitirdiğim 126 kitabın en az yarısını kütüphanelerden veya tanıdıklarımdan ödünç alarak okudum.

Eleştiri ve yorumlarınızı bana iletmeyi unutmayın. Kitapla kalın.

*Fotoğraf tarafıma aittir.



5

Henüz hiç yorum yapılmamış.

Yorum yazmak için giriş yapmanız gerekli