Kembo @Kembo_1367

Okumamaratonum 100. Kitap

2017 Aralık ayının ortalarında Barış Özcan‘ın zinciri kırma videolarından etkilenerek kendime bir kitap okuma maratonu başlattım. Bu maratonum da aldığım karara göre günde en az 1 saat kitap okuyacaktım. Bunu uygulamak için başlarda zinciri kırma takvimini kullansam da daha sonra bu metottan vazgeçerek akışına bırakmayı tercih ettim. Alışkanlık kazanma tekniklerime yazıdan göz atabilirsiniz
.
Maratonuma hala devam ediyorum. Hatta kendimi daha motive etmek için kullandığım bir instagram sayfam bile mevcut. Yaklaşık 1 yıl 10 aydır devam eden maratonumda 670 günü geride bıraktım. Bu sürede 100 kitap okudum. Yine büyük bir mani olmadıkça günde 1 saat okumaya gayret ediyorum.

Bu Maratonda Neler Yaptım?
  • 670 gün sonunda 100 farklı kitap okumuşum. Ayda yaklaşık 4 kitap yapıyor.
  • Toplam 27.535 sayfayı geçmişim.
  • İlk kitabım “Simyacı”, son kitabım “Kendime Düşünceler”.
  • Toplam 30 farklı yazardan kitap okumuşum.
  • En çok okuduğum 5 yazar Paulo Coelho (6 kitap), Sabahattin Ali (4 kitap), J.R.R. Tolkien (4 kitap), Stafen Zweig ( 4 kitap), George Orwell (3 kitap).
  • 66 adet edebiyat, 48 adet Roman, 17 adet Dünya klasiği, 14 adet bilim teknoloji okumuşum.
  • 2019 yılında 41 adet kitap okumuşum.
  • Ege Üniversitesi kütüphanesinden 43 kitap, Bornova İlçe Halk Kütüphanesinden 12 kitap almışım.

Peki Bu Maratondan Ben Ne Kazandım?
Kendimi ifade etmeyi öğrendim; Kitap okumanın insana en büyük katkısı kelime haznesinin genişlemesidir. Bu genişleme sayesinde insan doğru kelimeler ile kendini ifade edebilmeye başlıyor. Bir yerden sonra sözlü ve yazılı olarak kendinizi ifade biçiminizin geliştiğini net bir şekilde hissediyorsunuz. Ben bu süreç içinde makale yazma hızımın ve kalitemin arttığını fark ettim. Aynı zamanda mesleğimde resmi yazılarımda belirgin düzelmeler oldu. Konuşurken duraksamamak, kendini daha net ifade edebilmekte en büyük artılardan birisi.

Okuma ve okuduğumu anlama hızım arttı; Tabi ki doğal olarak en belirgin gelişmelerden biriside okuma hızım da oldu. Okuma hızıyla birlikte okuduğunuzu anlama (temel yetenek kabul ediliyor) hızı da oldukça artıyor. Bununda meslek ve gündelik hayatta bir çok artısını görebilirsiniz.

Dikkat toplama yeteneğim arttı; Hiç bir zaman uzun süre bir konuya dikkat kesilebilen bir insan olmadım. Hele de etrafımda telefon veya bilgisayar gibi bir elektronik cihaz varsa. Fakat kitap okumak bana bu yeteneği kazandırdı. Artık uzun süre dikkat toplayıp işime yoğunlaşabiliyorum. Bunu tabi ki en belirgin bir şekilde başlarda dikkatim dağılmadan 10 dk zor kitap okurken, şimdi 1 saat yoğunlaşabilmemden anlıyorum.

Toplumun bakışı değişiyor; Öncelikle herkes kitap okuduğunuzu fark ediyor ve bunun sonucunda ülkemizde ki kitap okumak hep istendiği ama okunmadığı için herkes tarafından takdir ediliyorsunuz. Ayrıca topluluk içinde konuşurken kültür seviyesinde ki artış her zaman size artı puan olarak yansıyor.

Sonuç olarak kitap okuma alışkanlığı insana her yönden bir çok fayda sağlıyor. Peki okuduğun 100 kitabı da hatırlıyor musun diyeceksiniz. Hayır tabi ki kitapların içerikleri ile ilgili bir çok şey unutuluyor. Fakat iyi bir kitabı okuduktan sonra olduğunuz kişi ile okumadan önceki kişi aynı değil. Artık başka bir insan oluyorsunuz. O yüzden bu hayat boyu devam edecek bir serüven. 

Kitapla kalın.

5

Henüz hiç yorum yapılmamış.

Yorum yazmak için giriş yapmanız gerekli